Пъпешът е уникален плод. Той може и трябва да се консумира самостоятелно, без никакви подправки и добавки. Така, докато се наслаждавате на вълшебните му вкус и аромат, вашата кожа ще става по-гладка и млада, косата и ноктите ви ще укрепват, настроението ви ще се подобрява.
Пъпешът е изключително полезен, тъй като в него се съдържат множество полезни за организма вещества:
– вода, захар и нишесте;
– протеини и въглехидрати;
– влакна – подпомагат храносмилателната система;
– свободни органични киселини;
– калий, фосфор, калций, мед;
– желязо – подпомага дейността на кръвоносната система. Интересното е, че в пъпешът то е 17 пъти повече, отколкото в млякото, и 3 пъти повече – от съдържанието му в рибата;
– витамини С – укрепва нервната система и повишава имунитета;
– още витамините РР, В1, В2;
– бета-каротин – съдържанието му в пъпеша е даже по-голямо от това в морковите. Както знаете, каротинът прави кожата гладка, свежа и здрава;
– фолиева киселина – изключително полезна за нервната система, тя е отговорна за емоционалното ви равновесие и доброто ви настроение;
– магнезий – много полезен е за сърцето;
– инозитол – това вещество подпомага растежа на косата и я прави по-гъста;
– силикон – оказва благоприятно въздействие върху кожата и косата;
– злато – това може би е най-удивителният елемент, който се съдържа в пъпешите. Разбира се, не е във вида, който носите като пръстени и обици, но все пак си остава злато.

Пъпешът като лекарство
Целебните свойства на пъпеша са известни от древността. Още великият Авицена е използвал в практиката си, както месестата част от плода, така и семената, а дори и кората. В съвременната медицина пъпешът се използва най-вече за прочистване на чревния тракт, тъй като месото му е с изразено слабително действие. Именно поради тази причина, той се използва и в борбата с излишните килограми.
Ако сте привърженик на народната медицина може да използвате пъпешите не само за ядене, а и за направата на лосиони, компреси, капки, гаргара, а дори и вана!

Пъпешова вана
В топла, но не гореща вода (36-37° C) изсипете чаша пъпешов сок, нарязан на парченца пъпеш или пъпешова кора. Смята се, че такава вана може да помогне при алергичен пристъп.

Компреси от пъпеш на гърдите облекчават състоянието на страдащи от бронхит, пневмония и астма.

Сокът от пъпеш също се счита за лечебен. Той помага при простуда, камъни в бъбреците (препоръчително е сокът от пъпеш да се пие смесен с отвара от магданоз) и глисти (трябва да се пие по 1 чаша сок сутринта на гладен стомах).

Кога не трябва да ядете пъпеш?
– особено внимателни трябва да са кърмещите майки, за да няма детето проблеми със стомаха (както вече казахме пъпешът има силно слабително действие);
– поради голямото количество на захари, консумацията му не е препоръчителна за болни от диабет;
– при язва на стомаха или дванадесетопръстника.
Източник: zaneya.com