Мъжете често се шегуват, че бракът повишава кръвното им налягане. Американски учени обаче са доказали, че продължителният брак пази мъжа от тежки болести и е по-полезен за него от отказването от цигарите, съобщи в. „Дейли мейл“, предаде БТА.

Специалисти от Университета на Аризона са изследвали кръвни проби от 1715 доброволци на възраст между 57 и 85 години, за да анализират нивото на протеина Си Ар Пи (C-reactive protein). Той се произвежда от черния дроб в отговор на възпаление и отговаря за имунната защита на организма.

В предишни изследвания е бил свързван с неутрализиране на повишено кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и депресия. Изследователите установили, че за семейните мъже рискът да заболеят тежко намалява с 10,34%.

Подобен благотворен ефект върху мъжете има поддържането на нормално телесно тегло в по-късна възраст. Нормалното кръвно налягане понижава риска от развитие на тежки болести само с 3,42%, докато отказването от цигарите го намалява със 7,94%.

Изследването, публикувано в сп. „Психосоматична медицина“, показа, че за жените продължителният и сполучлив брак не е толкова важен, въпреки че се отразява добре на здравето им.
Източник: actualno.com