Приблизително половината жени и една трета от мъжете изпитват трудности в леглото. Стреса, умората, недостига на свободно време могат да унищожат и сексуалното желание, и оргазма. Понижението на половото влечение може да произтича заради хормонални проблеми.

Каква сексуална активност се смята за ниска? На този въпрос няма отговор – всичко зависи от навиците, темперамента, отношенията в семейството и т.н. Единствено, ако секса е два пъти месечно или по-рядко, то сексуалната активност е ниска със сигурност. Но понижението на половото влечение се възприема като разстройство, ако заради него възникват проблеми в отношенията с партньора.

Сексуалното желание може да се сравни с апетита. Някои храни може да смятате за изискан десерт, но не можете да убедите в това някой, който не е гладен. Въпреки това ситуацията може да се промени, ако се вземат пред вид някои от препоръките на сексолозите:

-Опитайте да разнообразите сексуалните отношения с нови пози и способи. Основният враг на повечето семейни двойки е навикът. А ако всеки ден се храним с една и съща храна – даже и да ни е любима, в един момент предизвиква отвращение.

– Не се бойте да изразявате чувствата си с докосвания, целувки, нежни жестове. Подобни демонстрации са необходими и на двамата, и при това те трябва да разбират, че изразяването на привързаност един към друг не е задължително да бъде сигнал за секс.

-Еротичната литература може да стимулира вашето чувствено начало, което ще ви позволи да се освободите от излишната срамежливост и ще събуди фантазията ви.

-Борете се със стреса и депресията. При депресивните състояния може да се наблюдава загуба на интерес практически към всичко, секса включително. Тази ситуация може да се преодолее по следният начин – трябва правилно да се подредят приоритетите – нито един битов проблем не заслужава да му се отделят прекалено много време, сили и емоции. Сексолозите препоръчват да се покани партньора на среща, и да се опита не само да се прави секс, но просто да се говори.

-Внимателно разгледайте лекарствата, които приемате. Някои лекарства, особено антидепресантите, а също и тези за понижаване на кръвното водят до отслабване да сексуалното желание. В този случай, трябва да поговорите с вашия лекар за възможни алтернативи.

-Търсете помощ. Първо поговорете с партньора си. Все пак той или тя ще са първите, които ще забележат понижаването на сексуалното ви желание. Разкажете за проблемите, изпитваните неудобства. Ако не намерите разбиране, се обърнете към сексолог, желателно с партньора, за да намерите изход, подходящ и за двамата. Най-важно е да не превръщате временния проблем в хронично заболяване.
Източник: damski-klub.info