Както потвърждават учени от Университетската болница на Женева, ако човек не ползва асансьора и ескалаторите, а се качва по стълбите, това осезаемо коригира кръвното налягане, намалява мастните натрупвания и подобрява общото самочувствие.

Не е тайна, че редовните физически упражнения (дори само за половин час на ден) помагат за предотвратяване на наднорменото тегло, сърдечно-съдовите заболявания, инсултите и дори рака. Освен това обаче има и доста други елементарни мерки, които можем да вземем, за да удължим живота си.

1. Правете редовно секс. Активният полов акт помага да се понижи нивото на холестерол и да се ускори кръвообръщението. Освен това, по време на секс, тялото произвежда повече от хормона на щастието ендорфин. Особено полезен е сексът сутрин, защото тогава нивото на кръвната захар е достатъчно ниско, за да може организмът по-лесно на преработва в енергия натрупаните по-рано калории.

2. Смейте се. Учените твърдят, че 15 минути смях дневно ще удължат живота с 8 години.

3. Яжте повече домати. Според най-новите изчисления всекидневната употреба на няколко домата, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 30%.

4. Четете вестника или книгата, като прескачате. Поставяйки на мозъка нетривиални задачи, ще разберете, че от всяка ситуация има изход.

5. Включете в диетата си повече кореноплодни. Известно е, че природата е направи така, че витамините в тях не изчезват с времето, а се натрупват. Цвеклото например понижава холестерола и намалява риска от инсулт, морковите са полезни за зрението, а пащернакът понижава риска от остеохондроза.

6. Дарявайте кръв. Доказано е, че кръводарителите (особено мъжете) до 17 пъти по-рядко страдат от сърдечни заболявания.

7. Общувайте повече със семейството си. Според експерти от Университета „Харвард“ близкото общуване с майката нормализира кръвното, а също така помага в борбата срещу злоупотребата с алкохола.

8. Слушайте класическа музика. Бетовен успокоянва сърцето, понижава кръвното и премахва напрежението, уверени са учени от Университета “Оксфорд”.

9. Танцувайте салса. Всички танци са много полезни за здравето, а специално салсата ви дава възможност да изгорите над 400 калории само за час.

10. Намерете си половинка. Както показват изследванията, семейните мъже и жени живеят средно с 3 г. повече отколкото самотните.

11. Не робувайте на общото мнение. Ще живеете по-дълго, ако не се влияете от това какво мислят и говорят другите за вас. По-малко преживявания – по-малко стрес.

12. Яжте коричките на хляба. В тях се съдържа 8 пъти повече от антираковия антиоксидант пронилизин отколкото в меката част.

13. Избягвайте резките движения. Според японски изследователи, рязкото ставане (например след звъна на будилника) повишава риска от сърдечен пристъп, особено у хората с високо кръвно. Заради заложените ни от природата инстинкти организмът реагира на резките дразнители като на предупреждение за опасност – отделя повече адреналин.

14. Погрижете се за чистотата у дома. 20 минути в почистване на прозорците ще изгорят 80 калории, още толкова с прахосмукачката ще изразходят нови 90, а половин час гладене ще ви помогне да изразходите още 65.

15. Обърнете се към вярата. Доказано е, че хората, които често посещават храма и общуват с Бога, живеят по-дълго и по-спокойно.

16. Винаги се стремете да научите нещо ново. Много столетници смятат, че дължат своя дълъг живот на умението да свирят на някакъв инструмент или на това, че знаят чужди езици.

17. Грижете се за зъбите си. Новите изследвания показват, че добрата хигиена на устата удължава живота с поне 6 години, защото намалява вредните бактерии, част от които предизвикват сърдечно-съдови заболявания.

18. Спете достатъчно без да прекалявате. Изследване, публикувано в Archives Of General Psychiatry, сочи, че най-дълго живеят хората, които спят по 7 часа – не повече и не по-малко.

19. Отглеждайте си домашен любимец. Така ще намалите податливостта си на стреса, следователно ще можете да държите кръвното налягане в нормални граници.

20. Оставете цигарите. Ако имате нужда от още един мотив, това е най-честата причина за по-ранна смърт, която най-лесно можете да избегнете.

21. Живейте извън центъра на големия град. Доказано е, че тези, чийто дом е извън шума на оживените улици, гледат на живота по-позитивно.

22. Яжте шоколад. По данни на изследователи от “Харвард” хората, които ядат редовно тъмен шоколад, живеят по-дълго от любителите на бонбони. Полифенолите, които се съдържат в шоколада, препазват от сърдечни заболявания и рак.

23. Поглеждайте в тоалетната чиния. Преди да пуснете водата, обърнете внимание дали няма нещо необичайно. Наличието и на съвсем малки количества кръв е показател за евентуално наличие на рак на стомаха. Затова – ако откриете нещо, веднага се консултирайте с лекар.

24. Четете етикетите на храните. Колкото повече внимание им обръщате, толкова повече ще сте на ясно какво всъщност ядете и ще полагате повече грижи за здравословното си хранене.

25. Яжте повече чесън. Често го наричат супер-продукт, защото, влизайки в реакция с кръвните телца, алицинът, който се съдържа в него, разширява кръвоносните съдове и облекчава движението на кръвта.

26. Стойте на слънце, но без да прекалявате. 15 минути на ден са достатъчни за организма да произведе необходимото му количество витамин Д. Той понижава риска от диабет и помага срещу депресиите.

27. Пийте по чаша чай на ден. Независимо черен или зелен, съдържащите се в чая антиоксиданти затрудняват растежа на раковите клетки, подобряват здравето на зъбите, укрепват костите.

28. Обичайте себе си. Дори да ви се струва, че прекалявате, не търсете начин да намалите самочувствието си. Любимите занимания са също толкова полезни за здравето колкото и физическите упражнения.

29. Изхвърлете старата гъба от от банята. Практиката сочи, че тя е идеално място за развъждане на вредни бактерии и гъбички, които могат да предизвикат астматична реакция.

30. Яжте орехи. Доказано е, че те намаляват риска от рак с до 40%, като в същото време предотвратяват диабета. Употребявайте ги без ограничение, но с много малко сол.
Източник: actualno.com