За едни – ваната е заместител на душа, за други – лукс, а за трети – начин да се отпуснат, пълноценно да релаксират и да си доставят удоволствие. Има много разнообразни продукти за вана под формата на ароматни соли, гелове, билкови екстракти, етерични масла и др. Разтворени във водата, те оказват благоприятно въздействие върху целия организъм.

Стресът и нервното напрежение изчезват, мускулатурата се отпуска, нормализира се кръвообращението, стимулира се работата на бъбреците, подобряват се функциите на кожата, повишава се общият тонус, забавя се стареенето.

Ваната, в зависимост от температурата и добавените във водата продукти, може да ободрява или успокоява, да отпуска или тонизира, да подпомага лечението на някои заболявания. Видове вани Според температурата се подразделят на: студени (до 20°С), хладки (до 30°С), индиферентни (от 34 до 36°С), топли (до 38°С) и горещи (над 39°С). Колко време можете да се излежавате във ваната? Това зависи от съответната температура и индивидуалната поносимост, като разбира се, има и общи правила.

Кратката студена вана (от 1 до 4 мин.) оказва тонизиращо действие – повишава се обмяната на веществата, стимулират се сърдечно-съдовата и нервната система.

Хладката вана (около 10 мин.) също повишава тонуса на организма, подобрява кръвообращението, ободрява и освежава.

Индиферентната е с продължителност от 15 до 20 мин. и се препоръчва с лечебна цел от специалистите.

Топлата вана (20 мин.) има успокояващо действие – отнема нервното напрежение и отпуска мускулатурата.

Горещата (от 10 до 15 мин.) засилва отделянето на пот и повишава обмяната на веществата. Тази вана не се препоръчва на хора със сърдечно-съдови или инфекциозни заболявания, както и при ниско кръвно налягане. След гореща вана задължително се взима душ с хладка вода.

Преди сън можете да изберете топла или гореща вана, а сутрин – хладка, за да ви ободри и зареди с енергия. А ако разполагате с джакузи вкъщи, удоволствието наистина е несравнимо – водните струи масажират тялото ви, а приятното ромолене на водата, съчетано с подходящ аромат, въздейства върху всички сетива. Хидромасажът стимулира кръвообращението, нормализира кръвното налягане, отпуска мускулите, отнема стреса и нервното напрежение.

Вана с етерично масло. Етеричните масла са висококонцентрирани екстракти, които се получават при парна дестилация на цветовете, семената, плодовете, корените и други части на редица лечебни растения. За да си приготвите такава вана, във водата добавете точно толкова капки от етеричното масло, колкото е посочено на етикета (в противен случай може да се появят кожни раздразнения). Температурата на водата също трябва да е съобразена: за успокояващите масла – приятно топла, за тонизиращите – хладка. Спазвайте и посочената по-горе продължителност на съответната вана. Добре е да смесите капките от избраното етерично масло с гел или пяна за вана и с морска сол (1 г на литър), и получената смес да прибавите във водата.

Благодарение на съдържащите се микроелементи в морската сол се осигурява реминерализация на кожата, стимулира се клетъчното обновяване, възстановява се нормалният хидролипиден баланс. Според специалистите, когато сте в лошо настроение ще ви помогне вана с масло от евкалипт или хвойна. Розовото масло пък е подходящо за отпускане и релаксиране след натоварен работен ден.

Вана с билков екстракт или отвара. Влияе благоприятно както на кожата, така и на целия организъм благодарение на съдържащите се в билките витамини, микроелементи, фитонциди (вещества, които убиват бактериите) и други активни съставки. Вдишването на ароматната пара успокоява и помага при простудни заболявания. Билките може да се използват свежи или изсушени за приготвяне на отвари, които след това се прибавят във ваната. Билковите екстракти (продават се в аптеките) се получават по специална технология, при която максимално се запазват полезните свойства на съответното растение. Отварата можете да приготвите вкъщи по следния начин: 1 и 1/2 чаша от изсушената билка се залива с 1 литър вряла вода, съдът се поставя да ври на водна баня 15-20 минути, похлупва се и след 2 часа се прецежда и прибавя във ваната.

Ментата помага при главоболие и преумора, почиства порите, успокоява и овлажнява кожата.
Лавандулата се препоръчва при безсъние, болки в мускулите, нервно напрежение.
За ободряване и освежаване е подходящ розмарин. Сутрешна вана с екстракт от розмарин ще ви тонизира и зареди с енергия за целия ден.
Ако изброеното дотук ви се струва трудно, то на нашия пазар се предлагат специално разработени spa-продукти за вана под формата на таблетки, кристали и др., които ви гарантират красота, здраве и релакс.
Източник: jenabg.com