Защо ви е през лятото да ходите в задушните фитнес зали, след като можете да комбинирате полезното с приятното и да отидете, например, сред природата и да спортувате там? Какво ви е необходимо за това? Само хубаво време, парк или гора и желание.

1. Разходка
Разходките може да заменят степера. Ако искате да натоварите краката си, е достатъчно по време на отпуската си да се движите повече. Можете да се разхождате както в парка и по морския бряг, така и в планината, където теренът предполага по-голямо разнообразие. Когато се изкачвате нагоре, задействате мускулите в предната част на бедрата и хълбоците. А когато се спускате надолу, укрепвате предната и задната част на бедрата. Освен това, тези разходки са много добра тренировка за вашата издръжливост.
Резултатите от редовното ходене пеш са не по-лоши от тези при тренировките във фитнеса. По време на интензивна, но кратка тренировка във фитнес залата, тялото ви изразходва преди всичко въглехидрати. А за ефективното изгаряне на мазнините натоварването трябва да е от средна степен – така че да не се задъхвате докато говорите по време на ходене. Единственото правило, което трябва да спазвате, за да е разходката ви наистина ефективна, е че тя трябва да е не по-кратка от едни час.

2. Бягане
Може да замените пътечката за бягане със сутрешен джогинг. Все пак, за да има ефект от бягането, трябва да сте във форма, в противен случай напразно ще се надявате чрез него да постигнете някакъв положителен резултат. Имайте в предвид, че при бягане натоварването върху ставите на краката е твърде голямо и ако не сте спортували и преди това, то може да доведе до неприятни травми. Бягането е за тези, които искат да повишат тонуса и настроението си и да поддържат формата си, докато са на почивка. Така че – отидете сред природата и почивайте здравословно с лек джогинк преди закуска.

3. Велосипед
Велосипедът, като цяло, е нещо, което е от голяма полза за тези, които искат да отслабнат. Той се счита за най-важния и най-летния тренажор. Предимствата му са, че по време на каране вие ще изгорите огромно количество мазнини, ще укрепите мускулите и сърдечно-съдовата си система, ще увеличите издръжливостта на организма си и удоволствието от пътуването ви ще е голямо. С него вие тренирате не само мускулите на хълбоците и краката, но и тези на таза и корема. За 3 часа каране на велосипед вие ще загубите до 1 кг от излишното си тегло.

4. Вода
Не е важно дали ще сте на море, край река или езеро – всички те биха заменили тренировките ви в басейна. Най-добрият начин да укрепите почти всички групи мускули, при това с минимално натоварване върху ставите, е плуването. Бързината и стилът му нямат почти никакво значение. Важното е да се занимавате с него редовно и да му отделяте колкото се може повече време. То е отличен начин за намаляване на теглото (подходящо е дори и за много пълни хора), за подобряване на стойката и за подсилване на гърба.
Ако не умеете да плувате, но въпреки това обичате водата, опитайте да се занимавате с аква-аеробика. В нея няма нищо сложно – просто влезте във водата (трябва да стига до около раменете ви) и се опитайте да направите, което и е упражнение от обичайната аеробика, например. Не забравяйте, че във водата упражненията са по-ефективни, поради съпротивлението, което оказва тя на тялото.
Ако имате лодка с гребла, то с нея може да замените гребния тренажор. Така вие едновременно ще развивате всичките си мускули и ще се наслаждавате на красотата на водната шир.

5. Игри
Всички игри, които сте обичали през детството си, може да ви послужат и сега – бадминтон, скачане на въже, игрите с топка. При бадминтона и тениса се включват всички мускули, но най-вече тези на гърба и ръцете. А можете да прекарате времето си с компания сред природата и едновременно с това да сте полезни на тялото си, като играете футбол, баскетбол или волейбол.

И накрая… няколко думи за храненето. Лятото е най-доброто време от годината, защото разполагате с изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Такава диета е и лесна, и достъпна, а и най-подходяща за горещото време.
Източник: zaneya.com