Самоувереността е генетично заложена, а не душевна настройка, откри екипът на проф. Робърт Плоумин от Института по психиатрия към университета „Кингс колидж“ в Лондон, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Досега учените смятаха, че непоклатимата самоувереност на някои хора и способността им да работят ефективно под напрежение са плод както на природата, така и на възпитанието и други фактори на околната среда. Психиатрите казват сега, че вярата в собствените сили е заложена в гените.

Проф. Плоумин и колежката му Корина Гревън установили, че по-самоуверените деца често имат по-високи оценки в училище, дори да не са много по-интелигентни от останалите. Психиатрите накарали над 3700 двойки еднояйчни и двуяйчни близнаци на възраст от 7 до 10 години да оценят собствените си способности по няколко основни учебни предмета.

Резултатите от изследването показали от една страна, че самоувереността обуславя постиженията в училище, а от друга, че самооценките на децата имат ясна генетична основа. Оказало се, че самоувереността във висока степен е свързана с наследствеността, поне толкова, колкото е свързан с гените и коефициентът на интелигентността.

„Не казваме, че гените са единственият фактор или че възпитанието и средата не могат да променят нещата, но в самоувереността има нещо генетично, което я прави стабилна личностна черта“, пише проф. Плоумин в сп. „Сайколоджикъл сайънс“.
Източник: actualno.com