Списание „Forbes“ публикува класация на най-полезните за човешкото здраве храни независимо от географския им произход, кулинарна традиция или лечебни диети. Към тези храни спадат ягодите, орехите и бобовите, влизащи в менюто на всички дълголетници, отбелязва РИА „Новости“. А сокът от нар, съдействащ за понижаване на кръвното налягане и борбата с раковите клетки, е определен за „природна виагра“.

„Forbes“ опровергава предпазливото отношение на авторите на редица популярни в света диети към месото, твърдейки, че натуралното животинско месо, отгледано на зелените пасбища, е един от най-здравословните и необходими за живота на човека продукти. Прясното мляко и яйцата, а също така уловената в океана, а не отгледана в рибарници, сьомга също доставят жизнено важни компоненти за човешкия организъм. Списанието припомня, че в света няма „лоши“ зеленчуци, отбелязвайки особено питателната ценност на зелето, независимо дали става дума за обикновено, брюкселско или броколи.

Ябълката, чиято целителна сила е проверена през хилядолетията, е на върха на плодовите предпочитания. Лукът е чесънът се препоръчват на всички, които се грижат за своето дълголетие. И естествено сред напитките палмата на първенството държи елексира на здравето – зеления чай. Всички изброени продукти трябва да се консумират в прясно състояние, като се подлагат на минимална обработка, за да се запазят целебните им свойства, съветват от „Forbes“.
Източник: ДНЕС ПЛЮС