Потъмняването на кожата в резултат от въздействието на слънчевите лъчи има положително, а не отрицателно влияние върху здравето на човек. Слънчевият загар намалява или в по-редки случаи предотвратява действието на вредните ултравиолетови лъчи – невидимата част от слънчевия спектър, които проникват през кожата и видоизменят ДНК, твърдят специалисти от Медицинското училище към Университета „Харвард“ и Института за рака в Хюстън след провеждането на редица експерименти.

„Това не означава, че трябва да забравим за слънцезащитните кремове и да се излагаме постоянно на въздействието на слънчевата светлина“, предупреждават обаче учените.

Според тях хората със светла кожа, светла или рижава коса дори трябва да получават определена доза улравиолет, която не може да се набави само с обичайните разходки в слънчево време.

На този етап се изучават начините за безопасно използване на слънчевите лъчи по естествен път или в солариум, при които едновременно се активизират защитата на ДНК и процесът на промяна на пигментацията на кожата, съобщава Ройтерс.
Източник: actualno.com