Слънцезащитните кремове са изключително важни в днешни дни. UV радиацията става все по-мощна, а човечеството се стреми да изобрети все по-ефикасни средства, за да противостои. Така че да припомним правило номер едно за летните месеци:
Да не се излагаме на слънце никъде без слънцезащитен крем. Независимо от нашите предпочитания на използвана марка.

По добра наша традиция обаче в началото на лятото ще погледнем и в хладилника и кухненските шкафове какво може да ни бъде полезно в борбата с вредните слънчеви лъчения.

Чудесно е да научим, че достъпни продукти като динята, портокаловите кори и зеления чай са чудесни в борбата с UV радиацията.

Портокаловите кори съдържат лимонен. Учените са установили, че дори да хапваме 1/4 от портокалова кора на ден, това намалява риска да се разболеем от рак на кожата с цели 30%. Звучи доста гадно и честно казано си мисля, че е по-добре някой друг да опита преди мен, но пък има различни разновидности на сладкиши, в които с удоволствие всеки би хапнал настъргани ароматни портокалови кори.

Може да експериментираме различни видове дресинг, в който да настържем портокалови кори. Вече ми изглежда примамливо. По тази логика би трябвало да може да се опита и с лимонени кори.
Динята, според биотехнолозите е другото вълшебно средство за борба с UV лъчението.

Диня вече предполагам, че никой няма да откаже да похапва с лечебен ефект. Жалко, че цените на дините скачат с всяка изминала година. А тази сладка вода съдържа бета-каротен и ликопен, които възстановяват клетките, повредени от вредните слънчеви лъчи. Така че хапвайте смело диня в летните горещини.

Зелен чай. И друг път сме споменавали за неговите полезни свойства. Изключително препоръчван в летните горещини. Има доказани противовъзпалителни и предпазващи от рак способности. Две чаши на ден чай са едно добро начало да намалим вредите, които слънцето нанася върху нашата кожа. Трябва обаче да имаме предвид, че зеленият чай се пие горещ, защото при изстиване антиоксидантите се разграждат и губят полезните си свойства.
Източник: az-jenata.com