Уважаеми господа, моля не се чувствайте пренебрегнати – отсъствието ви от статията се дължи на факта, че (като че ли) сте по-пощадени от нас от шопинг манията…

Ако ви се е случвало да се озовете в търговски център и да си тръгнете от там щастливи с много покупки и изпразнено портмоне, след като сте се скарали с приятелката или любимия си, то тази статия определено ще ви заинтригува.
Всеки човек е усещал магията на новата вещ – когато облечете нова дреха, вие се чувствате по-уверени, по-привлекателни, по-добри. Новата придобивка носи със себе си радостта от промяната. Ако ви подхожда и околните ви правят комплименти – това е допинг за психическото здраве. А това означава само едно – добро настроение и прекрасно самочувствие.

Учените отдавна са доказали, че страстта да се пазарува е съвсем истинска. Всеки от нас е изпитвал примамливото и ободряващо усещане да пъхне новата си покупка в чантата и да изпита миг на наслада и удовлетворение. Търговците се възползват от тази страст и украсяват витрините си с надписи „НАМАЛЕНИЕ“, „SALE“, „-20%“, „-50%“, „-70%“. Е, как да изпускаме такива златни възможности? Това е и причината много от нас да се затрупват с излишни вещи, които често влизат в дома ни и излизат, за да се отправят към контейнера.

Шопинг манията е новото лечение на стреса, тръбят агенции и медии във всички европейски страни. И особено там, където кредитните карти са част от ежедневието и дамите могат да обикалят магазините до припадък. И да релаксират с нови костюми, които едва ли някога ще облекат. Доскоро дори психолози определяха обиколките по магазини като терапия за жените, които имат несполучлив брак, драми в службата и т. н. Пък и искат ли се причини, за да си напазаруваш?

Всъщност шопинг манията се превърна в новия стрес – поне за онези дами, които сами изплащат сметките от картите си. Повечето от тях лекуват проблемите си или разочарованието от баналното ежедневие с купища ненужни покупки, покрай които единственото добро е, че индустрията върви с пълна пара нагоре. Не е тайна, че десетки американски психотерапевти имат процъфтяваща практика само благодарение на факта, че успяват да внушат на десетки жени „Аз не обичам да пазарувам, аз не обичам да пазарувам“. След като произнесат въпросната мантра, дамите се втурват на фитнес, масажи и СПА процедури, като се стараят да похарчат колкото може повече пари. И се утешават, че не са ги дали за дрехи и козметика.

Казано накратко, който е обзет от шопинг мания, остава такъв до края. Дори когато е обзет от амбицията да пести, той хвърля пари под други форми, включително благотворителност. Според някои изследвания на американски социолози:

Жените, които пазаруват по 17 часа на седмица са по-стройни, по-силни и по-здрави от жените, които рядко пазаруват.
Те имат значително по-малко бръчки, изглеждат и се чувстват по-млади и по-енергични.
Любителките на шопинга рядко страдат от депресия.
Изводите на изследователите ни учудват само на пръв поглед. Всяка от нас от личен опит знае как успешното пазаруване повдига настроението, как се появяват нови сили и нови идеи, как се повишава самооценката, когато докато се разхождаш в скъп бутик, установяваш, че точно сега можеш да си позволиш… е, поне една луксозна вещ. Но когато дълго време не можем да си позволим да купим нещо, което много искаме, можем да се окажем близо до депресията. Психолозите са установили, че съществува зависимост на настроението, самочувствието и самоуважението от финансовите възможности.

Според американски мъже психолози женският навик да се купуват ненужни вещи е генетично заложена отговорност за семейството – подсъзнателно жената се старае да се запаси с вещи за всеки случай. И това правило е доказано с годините. В паметта на човечеството са останали много икономически кризи, глад и войни. Оцелявали са най-силните и „запасливите“.

Болна съм от… шопинг мания?
Ами ако шопингът е болест? Страстта към покупките може да стане истинско заболяване, ако премине границата на разумното. Още в древна Индия чувството за мярка се е смятало за добродетел като добрината и скромността. Отсъствието на мярка в пазаруването може да се превърне в сериозен проблем. При това от „страст“ към пазаруването се разболяват не само богати хора. А пред болестта, както се казва, всички са равни. На болните от „шопинг мания“ може само да се съчувства, защото все още не е открито лекарство за нея…
…макар че според психолозите има няколко „хитринки“, с помощта на които можем да се предпазим от банкрут:

В големите магазини е трудно да се удържим и да не пазаруваме ненужни вещи. Затова е по-лесно, когато се пазарува от малки специализирани магазини.
Не трябва да вземаме със себе си голяма сума пари или кредитна карта.
Разходите трябва да се записват.
В краен случай, пазаруването трябва да се възложи на друг член на семейството.
Ако по въпросите с шопинга вие сте на противоположния полюс – рядко и с нежелание посещавате магазини, ненавиждате суетата на търговските центрове – това също е крайност. Може би някога сте се „престарали“, така че сега въобще не ви се иска да купувате нищо.

Какво провокира женската шопинг-мания?
Цикълът, разбира се. Десет дни преди менструалния цикъл, жените са връхлетяни от желание да обикалят магазините и да правят импулсивни покупки. Импулсивните покупки, на които жените се отдават, когато бъдат обзети от шопинг мания, се дължат на критичните дни от месечния им цикъл, сочат последните изследвания на британски психолози от Хартфордширския университет. Десет дни преди началото на менструалния цикъл жените са обхванати от непреодолимо желание да обикалят по магазините.

Психолозите са на мнение, че при дамите шопингът е своеобразен способ за подтискането на негативните емоции, провокирани от хормоналните промени, свързани с менструацията. Харченето на пари е реакция на организма на силните емоции. Жените са под висок стрес или дори в състояние на депресия и се отправят по магазините, за да се ободрят. Повечето от тях впоследствие съжаляват за постъпката си. Подобно поведение може да се обясни с бурните хормонални промени в организма по време на менструация, влияещи на частта от мозъка, отговаряща за емоциите и самоконтрола. Учените посочват, че явлението „шопинг терапия“ може да има и друго обяснение, свързано пак с месечния цикъл. Възможно е дамите подсъзнателно да се стремят да са по-привлекателни през този период от месеца, когато имат най-голяма вероятност да забременеят. Затова и харчат пари за обновяване на външния си вид, основно за бижута, гримове, обувки и т. н.

На всички жени, които обичат да купуват много и безконтролно, психолозите препоръчват да се въздържат от обиколки по магазините в седмицата преди началото на месечния им цикъл. В Америка съществува шега, че в психотерапията се е появило ново направление, наречено „пазаруване“. Неслучайно именно в САЩ са се появили първите сдружения „Анонимни пазарохолици“, както и психиатри, които приемат пазаруването като зависимост наравно с хазарта, наркоманията и алкохолизма. Рекламните специалисти твърдят, че няма реклама, която да вдигне повече продажбите, отколкото разбитите сърца на дамите. В такива случаи те малтретират кредитната си карта с такова темпо, че при възможност биха изхарчили брутния вътрешен продукт на страната. Най-често още на следващия ден установяват, че закупените вчера много екстравагантни обувки нямат нищо общо с тоалетите в гардероба им, а в резултат на това се стига до нова депресия и ново пазаруване – този път на подходящите дрехи и чанти.

Как да се преборим с шопинг манията ?
На базата на дългогодишни проучвания психолозите дават няколко препоръки, които едва ли ще ви избавят изцяло от манията, но поне ще ви създадат успокоението, че правите нещо, за да овладеете страстта си и да минимизирате щетите:

При излизане не вземайте в себе си никакви карти (е, ако много се изкушавате, вземете тази, в която има най-малко пари) или си заделете сума в брой само колкото ще ви бъде нужна за деня. Така дори и да се изкушите да се лекувате с пазаруване, поне ще се ограничите до червило, а не до цялостна подмяна на обзавеждането или гардероба. Минусът е, че ако сте силно пристрастени към това занимание, нищо не ви пречи да вземете пари назаем от приятел, за да си купите желаното, а на другия ден да върнете сумата.
При „криза“ се обадете на близки приятели или дори да се съберете с тях в заведение. Това ще ви накара да се отпуснете и да споделите проблема си, а освен това ще ви разсее достатъчно, за да забравите за пазара, който най-често е заместител на човешкото общуване.
Заделете в гардероба си едно крило за онези дрехи, които вече не обличате и не ползвате.
Отидете на фитнес – този съвет също би могъл да е ефективен, но само когато жената е пристрастена към спортуването. Предполага се, че спортната зала ще ви накара да релаксирате и да се тонизирате, така че да не прибягвате до нови финансови изстъпления. Но ако не сте привикнали с тренировките, мускулната треска може най-много да ви вкара в цикъла „и съм изтощена, и съм нещастна, и не изглеждам добре физически“ и пак ще изпразни портмонето ви.
Ако харесвате елегантни тоалети и не си падате по спортния стил, се отбивайте предимно в другия тип магазини. Лошото е, че ако непременно ви се иска да похарчите пари, и там ще се изкушите да хвърлите сума, за която после ще съжалявате.
Източник: pikantno.eu