Безсънието, което продължава най-малко година, предизвиква стрес, показват изследванията на държавния колеж по медицина в САЩ. Проучването продължило цели 14 години и е обхванало 1741 души. При активирането на стресовата система се стига до излъчване на по-високо количество на хормона коризол, което пък води и до по-високо кръвно налягане. В периода на проучване при мъжете, които страдат от безсъние смъртността е била пет пъти по голяма от тези, които имат нормален сън. Връзката между безсънието и смъртността при жените е била по-малка.

По-малко сън – повече килограми.
Неотдавна учените от университета в Чикаго съобщиха, че недостатъчният сън може да намали положителните ефекти от диетите. Проучването е показало, че средно пет часа и половина сън двойно намалява темпото за губене на мазнини по време на диета. Учените вярват, че приемането на калории в комбинация с липсата на сън води до концентрация на хормона грелин, известен с това че стимулира апетита.

Изтъква се също така и това, че недостатъчният сън в комбинация с липсата на движение и прекалена консумация на храна води до постоянното увеличаване на хората с наднормено и здравословни проблеми.
При всяка възможност възползвайте се от дрямката. Изследването на американските учени показва, че дори и краткият сън помага на креативните възможности и в решаването на появили се проблеми. В това изследване проведено от калифорнийския университет участвали 77 души.

Проучването показало, че 40% от участниците спането помага в решаването на проблемите. Учените обясняват това със създаването на нови връзки между нервите и мозъка, без това да попречи на другите процеси на мислене, които иначе действат в будно състояние. Учените подчертават, че тези резултати отново потвърждават необходимостта от сън, за асимилирането на нова информация и създаване на нова по-богата мрежа необходима за бъдещо ползване.
Източник: ДНЕС ПЛЮС