Плетенето е приятно и антистресово занимание, а плетените вещи отново са на мода. Това ме увериха плетачките, дошли да отпразнуват Световния ден на плетене на открито, който беше отбелязан на 13 юни и в София. Организатори са две млади дами, които имат блогове, свързани с плетенето.

Противно на очакванията ми, че на срещата ще дойдат белокоси плетачки, двайсетината участнички бяха само в млада възраст. Отбиха се и двама мъже, но не се престрашиха да вземат куките. Всеки беше донесъл нещо, с което да се похвали. И докато някои само разговаряха, обменяха плетки и модели, други сръчно прехвърляха игли в ръцете си, а изпод пръстите им се нижеше истинска красота. Някои продават изработеното, но повече подаряват – на приятели и близки.

От прежда може да се направи всичко – шапки, чанти, колани, шалове, терлички, сандали, бижута – колиета, гривни и украшения за коса, портмонета за ключове и за мобилни телефони, ръкавички, поли, блузи, шалове, пончо, играчки, кутийки за бижута, стенни пана и така наречените “ръкави” (ръкави, които са съединени високо на гърба).

Беше направена демонстрация на амигуруми – традиционни японски плетени животни или фантазийни същества.

Приказливи, сърдечни и отзивчиви, момичетата казаха, че никак не е трудно и с радост ще научат (безплатно) да плете всеки, който изяви желание. Знаете къде да ги намерите. Сега и аз отивам да си купя игли и прежда.
Източник: az-jenata.com