Не сте доволни от тена, струва ви се че може да сте още по-черни, с което и по-красиви. Вие страдате от тенорексия. Това е новият вид зависимост, за който лекарите предупреждават и особено през лятото, когато зависимостта от слънцето и почерняването е голяма. Думата тенорексия идва от английската дума тен и наименованието на болестта за слабеене анорексия.

Тенорексията е телесна зависимостта както и анорексията. Както при анорексията човек никога не е достатъчно слаб така и при тенорексията не е достатъчно доволен от почерняването си, казват учените. Хората, които са обсебени от своя тен, отиват в солариуми или пък се пекат под слънцето и в много случаи повече от това което препоръчват лекарите. Прекаленото излагане на слънцето може да предизвика петна по кожата, изгаряния, рак на кожата и други аномалии, предупреждават лекарите.

Най-новите изследвания показват, че тенорексиците имат един вид невробиохимична фобия, която ги кара „на всяка цена да се пекат“. Известно е, че излагането на слънчевата светлина намалява депресията и увеличава доброто настроение, но определени хора прекаляват в това. Обикновено тенорексички са кльощавите жени на възраст между 16 и 40 г.
Източник: ДНЕС ПЛЮС