Стресът е част от живота и дори подсилва умствената ни активност, но само ако не е прекалено силен. Как да избегнем дебнещите ни клопки? Ето пет типични грешки и пет съвета за елегантно излизане от опасни ситуации.

Стресът е минно поле за душата, затова не се оставяйте да бъдете вкарани в него!

Клопка номер 1: Искам да си свърша работата, колкото се може по- добре. Противодействие: Научете се да намалявате очакванията си. Подложете на преосмисляне претенциите както към самия себе си, така и към останалите. Не може всичко в света да е перфектно – нито в работата, нито у дома. Онова, което гледате из рекламите, няма нищо общо с реалността.

Движението разгражда хормоните на стреса

Клопка номер 2: Просто се чудя как ще успея да свърша всичко. Противодействие: Откажете се от изобретателни графици за работа. Човек все пак има само две ръце. Най-добре направо се заловете за най-важното и се опитайте да поставите приоритетите си правилно. Не забравяйте: и останалите ги мъчи точно същия проблем.

Клопка номер 3: Ако мисля достатъчно дълго и задълбочено, със сигурност ще ми хрумне нещо добро. Противодействие: Измерете времето, в което размишлявате по даден проблем. Скоро ще усетите, че пилеете доста време, без да постигате забележим резултат. По-добре се опитайте да се намесите активно като свършите онова, което зависи от вас. Всичко останало вероятно, така или иначе, е в нечии други ръце.

Клопка номер 4: Постоянно съм скован от стрес, просто не мога да се отпусна. Противодействие: Движете се! Физическата активност сама по себе си предизвиква успокоение, защото при нея се разграждат хормоните на стреса. Потърсете си нещо, което ви доставя удоволствие, без значение дали ще разхождате куче, ще копаете градина или ще карате колело в парка, най-важното е да правите НЕЩО.

Посветете време на себе си

Клопка номер 5: Съвсем съм изпушил, нямам сили за нищо! Противодействие: Вероятно не си почивате достатъчно. Паузите са важни, за да останете здрави. Оставете работата си на мира за няколко минути и гледайте да почерпите нова енергия: вгледайте се в облаците, в природата, която ви заобикаля. Почивките са важно нещо и по време на отпуск или през уикенда: не запълвайте дните си със срещи и ангажименти. Потърсете си хоби, което да ви позволява да се разтоварите от стреса!
Източник: pikantno.eu