Сладките изкушения са на всяка крачка и нерядко трудно може да им се устои – на бонбоните, тортите или шоколада. За диабетиците се смята обаче, че сладкото трябва да е табу. Дали всъщност могат и те да похапват сладко?

Отговорът на този въпрос предлага главният редактор на списание „Съвети за диабетика“ д-р Андреас Баум. По неговите думи захарта не е принципно забранена на диабетиците: „Това е предразсъдък, който се задържа твърде дълго и упорито. Но всъщност от години е известно, че диабетиците не бива да се отказват напълно от захарта, а само от домакинската захар.

Диетичните продукти крият рискове

Единствената препоръка е в рамките на нормалното здравословно хранене да не се приемат по повече от 10 процента от дневните калории под формата на захар. Обичайно това са около 50 грама на ден, казва д-р Баум. А какви алтернативи има за захарта?

„На първо място, разбира се, захаринът. Той няма почти никакви калории и има смисъл най-вече тогава, когато например се пие чай или кафе. Причината е, че захарта от една напитка преминава много бързо в кръвта и повишава нивото на кръвната захар, което именно би трябвало да избягват диабетиците. Освен това съществуват така наречените заместители на захарта – сорбит, фруктоза и така нататък, които се съдържат и в много от диетичните продукти.

Те все пак съдържат калории и крият от друга страна риск, тъй като често се смята, че подобни диетични продукти могат да се консумират без ограничения, което може да стане проблематично, понеже те често съдържат относително голямо количество мазнини“, казва д-р Баум. А какво е мнението му относно становището, че ако всичко се подслажда със заместители на захарта, може да се избегне заболяването от диабет?

Сладкишите не са табу за диабетиците

„Не, подобно нещо не може да се твърди. Ако имаме предвид например диабета тип 2, т.е. най-често срещания диабет, от него заболяват предимно хората с наднормено тегло. И ако някой използва твърде много захар в храната си, той естествено бързо ще наддаде, тъй като захарта доставя калории и така се увеличава и рискът от диабет.

Но за нарастването на теглото много по-голяма роля от въглехидратите в захарта играят мазнините, както и недостатъчното движение“, казва експертът. Добре е освен това да се знае, че сладкишите не са табу за диабетиците. Но те определено трябва повече да внимават и вместо мазната гъска е по-добре да изберат по-постната пуйка, а вместо сметаната – освежаващи праскови.
Източник: dariknews.bg