Рецепта против косопад: в 250 милилитра вода, разтваряте една супена лъжица костен мозък, предварително сварен и една чаена лъжица борово масло. Със сместа намазвате корените на косата, престоявате с маската между един и два часа, след което измивате обилно с вода.

За хубава и здрава коса: нарязвате на ситно клонки от брашлян и листата му, след което ги сварявате в литър вода за около 15- 20 минути. След като отварата е готова, се прецежда и се добавят две супени лъжици оцет. С тази отвара поливате косата си след всяко измиване. Но внимавайте, пазете очите си.

За подхранване на косата: сварявате 100 грама листа и корени от коприва заедно с една- две лъжици цвят от лавандула. Тази приятно ароматизирана от лавандулата смес се сварява за десет- петнайсет минути. Преди да използвате отвара, трябва да я прецедите, след което спокойно изполивате косата. С тази смес ще подхраните своята коса, а ароматът на лавандула действа успокоително и придава свеж аромат.

От тези растения може да се приготви и студен извлек като се оставят да престоят едно денонощие в студена вода, след което прецеждате и можете да съхранявате отварата в шишенце и да втривате в корените на косата си по няколко пъти на ден, без да е необходимо да изплаквате.
Източник: pikantno.eu