Намирането на работа е винаги трудно, смущаващо и предизвикателно. Ако отново ви се е наложило да тръгнете по този път, е добре да знаете следните основни правила в търсенето на нови професионални възможности…

1. Решете, какъв искате да сте
Ако търсите упорито, няма как да не си намерите. По-лесно ще се справите, ако разделите процеса на малки етапи и се подготвите старателно за всеки един от тях: напише CV, анализирайте пазара на труда, обмислете евентуалните въпроси и отговори в интервюто за работа. И, разбира се, вярвайте в себе си и в своите възможности.

Ако си търсите работа за първи път е най-добре, ако спрете избора си на компания, с възможност за кариерно развитие. Възможно е след няколко години упорита работа да ви оценят и да ви повишат. Ако искате да смените работата си, започне да търсите нови възможности преди напускането си. Ако вече са ви уволнили, което със сигурност е много неприятно, трябва да се вземете в ръце и да съберете сили, за да продължите напред. Не бива да се отчайвате, ако дълго време не можете да си намерите нова работа. В никакъв случай, вината за това не е ваша, а е в ситуацията на трудовия пазар в момента!

За да си намерите работа, която да ви удовлетворява напълно, трябва да имате ясна представа с какво точно искате да се занимавате. Преди да се заемете с търсенето на нови професионални възможности, си отговорете на следните въпроси:

В каква област искате да работите?

Какво предпочитате – да ръководите или да се подчинявате?

Къде искате да работите – в голяма компания, малка фирма или самостоятелно?

Какво работно време е подходящо за вас – пълен работен ден, непълен работен ден или свободен график?

Какво очаквате от работата си – стабилност, кариерно развитие или творческа реализация?

За какво ще харчите заплатата си?

2. Проучете сферата на действие
Преди да отидете на интервю за работа, трябва да съберете максимално количество информация за фирмата, в която искате да работите. Поинтересувайте се с какво точно се занимава тя, кога е основана, как се развива, какви са условията на труд и заплатите. След като сте се запознали детайлно със сферата на действие на фирмата, използвайте информацията в интервюто за работа: например, може да предложите вариант за оптимизиране на работата и или за увеличаване на печалбите. Ако предложенията ви са базирани на реални факти и могат да бъдат използвани, дири и частично, е много вероятно скоро да станете служител на фирмата.

3. Търсене на работа
Бъдете уверени: който търси – намира. Опитайте се да се свържете с компаниите, в които бихте искали да работите. Възможно е в някоя от тях в момента да търсят служители и вашето обаждане да е точно в най-подходящия момент. Кажете на приятелите и познатите си, че си търсите нова работа. Възможно е, те да имат необходимите ви контакти. На ваше разположение са и вестниците и интернет сайтовете, предлагащи обяви за работа. Проверявайте ги най-малко три пъти седмично.

4. Интервю за работа
Днес това е най-разпространената форма на събеседване. Интервюто за работа е и първата стъпка, която трябва да направите към желаната от вас длъжност. За това трябва да се отнесете изключително отговорно към него. Постарайте се да се подготвите за въпросите, на които ще трябва да отговаряте по време на интервюто – от правилните отговори зависи дали ще получите желаната работа, или ще трябва да продължите да търсите. За това, отговорите ви трябва да създадат в работодателя впечатлението, че сте идеалният за неговата фирма сътрудник. Но е важно не само да отговаряте, а и да питате. Все пак, интервюто за робота е първият етап от взаимно изгодна и дългосрочна сделка. Обсъдете работното време, вашите задължения и права, възможността за кариера, обученията, заплатата и обезщетенията (ако има такива).

5. Външен вид
Дрехите, прическата, грима играят важна роля при наемането на работа. Затова, обмислете в подробности външния си вид. Предварително проучете дрес-кода на компанията и се постарайте да се облечете подобаващо. Дрехите ви трябва да отговарят и на длъжността, за която кандидатствате.

6. Избягвайте грешките
Малките детайли съставят общото впечатление за човека. И една погрешна стъпка може да ви провали. За това, когато си търсите работа, не трябва да:
– закъснявате за интервюто;
– отбягвате да отговорите на зададен ви въпрос;
– да се притеснявате да обсъждате заплащането ви;
– да отговаряте, че не знаете;
– да критикувате предишните си работа и работодател.
Източник: zaneya.com