Всяка секунда се налага да правите някакъв избор. А той, разбира се, се отразява върху живота ви. Често трябва да се борите със себе си, за да постигнете набелязаните цели – понякога ви се налага да направите това, което не желаете, или да се откажете от това, което би ви доставило радост да направите. И в такива моменти може би си задавате въпроса: “Как да се настроя, за да постигана целта си?”

1. Всяко ваше действие трябва да бъде осмислено и пряко или косвено, то трябва да ви доведе до постигането на желания резултат. Начинът ви на действие е от съществено значение за мотивацията ви. Опитайте се да се организирате така, че да ви е интересно и приятно, докато вървите по пътя към постигането на набелязаната цел.

2. За определен период от време вие трябва да имате само една цел, върху която да се съсредоточите, и нищо не трябва да ви разсейва. Една от най-често правените грешки е, когато се захванете с едно, след това с друго, а накрая се оказва, че сте започнали да правите толкова много неща едновременно, че не ви е останало време да завършите нито едно от тях. Не си поставяйте прекалено много цели наведнъж, тъй като постигането им ще ви отнеме твърде много време. Важно е да разберете, че мотивацията е непостоянна – днес я има, но утре – не. За това е добре, да си изберете една цел, да се фокусирате изцяло върху нея и постигането и, преди мотивацията ви да изчезне.

3. Много важно е да съкратите времето между набелязването на целта и действията, които ще доведат до нейното постигане. Не е правилно просто си казвате “трябва да направя това и това”, а след това да оставите изпълнението на нещата за някакво неизвестно и несигурно бъдеще. Най-добре е, ако се заемете с решаването на конкретната задача веднага, след като е възникнала пред вас. С други думи, ако трябва да направите нещо, го направете веднага, без да се налага да търсите оправдания за мързела си.

4. Мислете за ползите, а не за трудностите. Вместо да си мислите за трудностите, които възникват по пътя към постигането на целта ви, мислете за това, какво ще трябва да направите, за да успеете в това, с което сте се заели. Размислите за ползите от конкретната работа ще ви дадат сили. Трябва ясно да си представяте какъв ще е крайният резултат и да мислите за него, като непрекъснато се опитвате да намерите начини за постигането му.

5. Намерете подкрепа. Ако ви е трудно да се справите със задачата сами, потърсете помощ от някого. Намерете си единомишленик и партньор. Понякога е полезно да си намерите и противник – здравословната конкуренция е изключително мотивираща и работата се превръща в своеобразна игра.

6. Опитайте се да намерите вдъхновение. Може да го потърсите в някоя книга, във филм, в историята на някой човек и т.н.

7. Запомнете: ще успеете, само ако действате. Не трябва да си казвате: “Никога няма да мога да постигна това!”. Ако нещо ви се струва много трудно, започнете с малко. Ако не можете да започнете, може би проблемът е, че гледате на нещата прекалено мащабно. Все пак, всяко дълго пътуване започва с първата стъпка и се състои от множество следващи я стъпки. За това най-важното е да започнете, дори и да отделяте за постигането на целта си и по 5 минути на ден. Борете се за всяко малко постижение. След всяка малка победа, ще се чувствате все по-успели и настроението ще е все по- добро. Укрепете и надстройте този успех, чрез следващите победни стъпки.

Всички успели хора притежават едно общо качество – довеждат нещата до край. Вие също можете повече и го знаете!
Източник: zaneya.com