Когато тренира на бягаща пътечка и наблюдава отражението си в огледало, човек по-успешно координира крайниците си и бяга по-гладко, показа изследване на британски специалисти, цитирано от в. „Дейли телеграф“.

Ръководителят на изследването Даниъл Ийвс от Университета на Тийсайд обясни, че в началото на тренировките огледалата помагат на бегачите да си изработят свой стил. Когато някой се е упражнявал продължително време на бягащата пътечка обаче, огледалото понижава ефективността на бягането.

Ийвс изследвал 10 мъже със средна възраст 22 години, които били в добра спортна форма. Докато тренирали върху бягаща пътечка, те можели да следят различни отражения на тялото си в естествена големина. Едното огледало било нормално, второто също, но разменяло лявата и дясната страна на тялото, а третото показвало статично изображение.

Измерени били и различни фактори като разход на кислород, пулсова честота, биохимични модели на бягането и бързина на реакциите. Нормалното огледално изображение подобрявало бягането на начинаещите, но не им помагало, когато съберат опит.

На бегачите, които искали да тренират усилено, помагало статичното изображение. То затруднявало бягането, но подобрявало крайния резултат от тренировката, защото изследваните лица се стремели да преодолеят трудностите с усилие на волята си.
Източник: actualno.com