Според американско проучване червеният ориз може да се използва като алтернативно средство за намаляване на холестерола, заместващо статините, съобщи HealthDay.

Червеният ориз се използва от векове в азиатската народна медицина и в съвременното лечение на пациенти, които получават тежки странични ефекти от статините.

Изследването, публикувано в Annals of Internal Medicine, показва, че се наблюдава положителен ефект и при продуктите, съдържащи червен ориз, които се предлагат за свободна продажба.

Проучването е проведено с 62 души, прекратили лечението си със статини. Те са променили някои от навиците си и са приемали дневни дози от хранителна добавка с ориз за период от 24 седмици.

Нивата на холестерола в групата, която е приемала червен ориз, са спаднали с 43 пункта за 12 седмици, докато при останалите, които са приемали плацебо – само 11. При по-дълъг период резултатите са 35 срещу 15 пункта.

Учените предупреждават, че данните не са достатъчни, за да докажат безопасността на продуктите с червен ориз, затова е важно първо да се направи консултация със специалист, за да се избегне самолечение.
Източник: health.bg