Всички понякога се питаме дали на друго място или при други обстоятелства, не бихме се чувствали по-удовлетворени в кариерата си. Предлагаме ви 10 въпроса, с които да проверите това – задайте си ги и ако отговорите на всички тях са „да“, то вие сте избрала професия, която наистина ви удовлетворява.

1. Щастлива ли сте?
Не става въпрос просто за задоволство, а за истинско щастие. Ако сте щастлива, вие сте продуктивна, а това означава повече – за вас самата и за компанията ви.

2. Научавате ли нови неща?
Може с лекота да се придвижвате по йерархичната стълбица, но ако не научавате нищо, няма да се задържите дълго. Всичко, което научите, е придобивка за професионалната ви автобиография.

3. Компанията ви наема ли нови хора?
Ако работодателят ви наема специалисти, които директно подкрепят целите на компанията, значи той мисли за дългосрочния успех на фирмата. И вие сте част от този успех.

4. Заслушва ли се компанията в мнението на служителите си?
Служителите често са най-ценния актив на една организация, а мнението им е особено ценно за работодателя, защото те понякога имат много задълбочен поглед върху отделните части, които оформят цялата картина. Работата на шефа е да има поглед за нещата като цяло, но цялото се състои от части, които трябва да сработват перфектно заедно.

5. Има ли компанията ви план?
Има ли вашата организация мисия и ясно поставени цели? Има ли план за постигане на тези цели? Ясно определените цели са важни за всеки отделен служител, за да може да върши добре работата си.

6. Решават ли се проблемите?
Всички допускаме грешки, а истински ценното е как – и дали – ги коригираме. Ако вашата организация признава и активно се опитва да поправи допуснатите грешки, тогава тя е готова за голямо и дълго надбягване.

7. Правят ли се повишения на хора от организацията?
Награждава ли компанията постиженията и усилената работа, като дава възможност за професионално развитие и израстване? Ако го прави, то вашият работодател е достатъчно мъдър да инвестира в хората си, като знае, че те от своя страна ще инвестират своите умения за постигане на по-добри резултати.

8. Обсъждат ли се финансовите въпроси?
Ако компанията ви споделя само успехите – внимание! Но ако работодателят споделя не само за печалбите, но и за загубите, то той ви приканва да бъдете партньор и ви дава информацията, от която се нуждаете, за да можете да помогнете.

9. Забелязват ли се и ценят ли се вашите постижения?
Никой не трябва да бъде приеман като даденост. Получавате ли признание за работата си? Ако да – вероятността да направите кариера в тази компания, е по-голяма.

10. Чакате ли понеделник с нетърпение?
Всеки обича уикендите, но ако с нетърпение очаквате новата седмица, за да се върнете на работа, значи сте уцелила „в десятката“ с избора на кариера.
Източник: actualno.com