Хората би трябвало да правят по 10 000 крачки всеки ден за да бъдат здрави. Затлъстяването и сърдечните болести са двата най-големи проблема, които съпровождат хората движещи се навсякъде с кола, казва професорът по педиатрия Джеймс Хил от университета в Колорадо.

Онези които ходят пеша само от вкъщи до колата и от колата до бюрото правят десет пъти по-малко движение, т.е. около 1000 крачки. Затлъстяването и сърдечните заболявания основно произлизат от заседналия живот. Зависимостта от колата кара хората все по трудно да изпълняват препоръките на правителството поне 75 минути в седмицата да правят интензивни упражнения или 150 минути с умерена физическа активност, казва за Ройтерс Дияна Денсмър, лекар от Центъра за контрол и превенция на болестите.

Лорънс Френк от Бритиш Колъмбия Юнивърсити направил връзка между хората които използват колите и тяхното тегло. „Всеки 30 минути, които се прекарват в колата означава три пъти повече риск от затлъстяване“, подчертава Френк и уточнява, че хората които живеят в градове където на различни места се намират магазини и бизнес сгради до които може да се стигне пеша имат 7% по-малко шансове за затлъстяване.
Източник: ДНЕС ПЛЮС