Учени от Университета на Пенсилвания, Хавайския университет в Маноа и университета „Пардю“ в Индиана установиха, че вторите деца в семейството са по-самостоятелни и по-борбени, докато първородните са по-склонни към комформизъм, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Лекарите направили профили на личността на над 360 деца и доказали, че поредността на раждането е от значение за характера на децата. Изследването, което е публикувано в сп. „Чайлд дивелъпмънт“, показва, че в началото момченцата и момиченцата имат сходни профили, но след като навлязат в пубертета, момчетата стават по-студени и по-безчувствени.

Специалистите интервюирали 364 деца на възраст между 7 и 19 години в САЩ, както и техните родители. В проби от слюнката на децата учените измерили нивата на тестостерона. Освен всичко това накарали децата да описват в дневник заниманията си извън училище.

Изследванията показали, че когато влезли в пубертета, вторите деца започнали да проявяват по-голяма склонност към приключения и по-голяма самостоятелност. У първородните обаче тези черти не се променили с времето.
Източник: actualno.com