Всяка пета двойка прекарва работната седмица без почти никакви разговори помежду си. Много от нас работят повече от осем часа и когато се приберем у дома вечер, прекарваме поне два часа в отделни стаи. Милиони двойки не живеят, а просто „съществуват“ заедно. Въпреки приказките за баланс между работа и личен живот, всеки пети е дотолкова отдаден на служебните си ангажименти, че седмицата му преминава без качествено прекарано с партньора време.

Мнозина не съзнават размера и сериозността на проблема, вярвайки, че отделят необходимото внимание на близките си. Но макар голяма част от хората да твърдят, че посвещават първия час след завръщането си у дома на разговори с любимия, фактите говорят друго.

Повечето прекарват най-малко два часа вечер в различни стаи, като през първия ги разделят най-вече домакински задължения, разговори по телефона, занимания с децата и сърфиране из интернет.

Макар гледането на телевизия да е сред най-популярните начини за уплътняване на времето, телевизията всъщност „отлага интимността и пречи да се насладим един на друг“.

Живеем в свят, в който животът става все по-бърз и напрегнат, и мнозина изглежда са забравили, че домът не е просто и само място, където изпълняваме семейни задължения, а и гнездо на уюта и любовта, в което можем да отдъхнем и да се порадваме на компанията на близките си.

Можем да научим много от поведението на предишните поколения – най-вече от начина, по който са оползотворявали времето си. Много е важно партньорите да правят съвместни планове за времето след работа.

Ето няколко начина да прекараме пълноценно вечерта:

Винаги се преобличайте, след като се приберете у дома – това отбелязва края на работния ден;
Планирайте времето след работа заедно с партньора си – нещо, което и двамата да очаквате с нетърпение и на което да гледате като на награда за това, че се сте справили с тежкия ден;
Забравете поне за малко за неизбърсания прах. Успешните връзки се случват само тогава, когато имаме време за тях;
Правете компромиси. Ако децата не ви оставят на мира, когато се приберете у дома, отложете вашите неща за по-късно. Мислете за качеството, а не за количеството;
Избягвайте да си „доработвате“ у дома. Не носете работа вкъщи и освободете ума си от нея след края на работния ден;
Определете приоритетите си. Щастливите хора поставят качествено прекараното време на първо място;
Научете се да разрешавате конфликтите. Хората, които дезертират при несъгласия с партньора, пренебрегват чувствата си и се впускат в безкрайни спорове рискуват да провалят връзката си. Отделете време през вечерта, в което можете необезпокоявани да разговаряте за всичко.
Източник: jenabg.com