Популярното растение женшен, които често се използва в традиционната китайска и другите азиатски медицини, притежава силен противовъзпалителен ефект и позволява надеждно да се укрепва имунните функции на организма, откриха биолози от Университета на Хонконг, предаде ИТАР-ТАСС. Един от авторите на изследването професор Алън Лау определи седем съставки на женшена под названието гинзенозиди, които имат силна действие за защита на имунитета.

Учените смятат, че противовъзпалителната роля на женшена е свързана със съвкупното действие на тези вещества, регулиращи различното равнище на имунната активност и затова са способни да се приспособяват към организма на хората с различно здравословно състояние. Китайските изследователи са използвали сложна съвременна технология за очистване на компонентите на лекарствените растения, за да открият отделните биоактивни съставки.

Те са анализирали влиянието на няколко вида екстракти от женшен върху имунните клетки. Учените са установили, че седем гензенозида възпират действието на възпалителния ген CXCL-10. В бъдеще медиците възнамеряват да оценят потенциала на женшена за лечението на хронични възпалителни заболявания.
Източник: ДНЕС ПЛЮС