Децата растат и идва денят, когато родителите трябва да поговорят за сексуалните отношения между хората. Но не всички родители знаят откъде да започнат този разговор. Наистина, разговорът за секса е много важен, затова не се препоръчва избягването на обсъждането на тази тема. Как да започнете този разговор и кои са основните въпроси, които трябва да бъдат разяснени?
Добро или лошо са сексуалните отношения? – С това може би трябва да започнете разговора. Много е важно вашата оценка за сексуалните отношения да бъде позитивна. Ако кажете „Не прави това!“, „Това е лошо!“ или нещо подобно, вашето дете сигурно просто няма да обърне внимание на съвета ви и въобще няма да говори с вас по въпросите за отношенията между половете.

Много е важно да обясните на вашето дете, че сексуалните отношения са резултат от развитието на продължителни отношения между хората, а не спонтанни действия. По време на разговора е задължително да споменете за съвременните средства за предпазване, кои са по-ефикасни, кои по-малко, от къде могат да се купят и въобще за какво са необходими.

Трябва да се обърне внимание и на това, към какво може да доведе сексът без контрацептиви – нежелана бременност, различни заболявания, в това число и някои, които не се лекуват.

По въпроса „Кога трябва да започнат сексуалните отношения?“, трябва да обясните на своето дете какви са причините, тинейджърите да започват интимните отношения: натиск от страна на партньора; приятелките вече са го правили; под въздействието на алкохола; с цел да се спечели уважението им…, както и да се оценят тези действия: психологическата и физиологическат готовност, наличието на стабилни отношения и т.н.

Може да се подготви и необходимата литература, да се запишат предавания по телевизията, посветени на такъв вид отношения, да се намерят филми, за да се оформи правилно отношение към интимните контакти.

В процеса на разговора, детето задължително трябва да разбере, че вие имате готовност да говорите на тази тема, да обсъждате различни въпроси и да помогнете със съвет.
Източник: jenabg.com