Много хора днес мечтаят да работят не за “някого”, а за себе си, искат да започнат свои бизнес. Да се вземе решение да собствен бизнес е смела стъпка, която изисква не само делови нюх, но и определени навици. Ако сте сигурни, че притежавате всичко това – започнете да строите своята империя. Но не е толкова просто да се постигне успех в бизнеса. Предлагаме няколко съвета, които ще ви помогнат да постигнете добри резултати.

-Не работете за много ниско заплащане дори в началото на кариерата си. Но при това можете да правите отстъпка на клиентите, които решат да сключат договор с вас.

-Обкръжете се с хора, които подкрепят вашите начинания, и не обръщайте внимание на недоброжелателите. Ако сте сигурни, че вашата бизнес идея е успешна – опитайте се да я реализирате. Иначе, след няколко години ще съжалявате повече, че не сте го направили, отколкото – че сте опитали.

-Мислете гъвкаво. Бъдете готови за това, че ще трябва да коригирате първоначалните си идеи към условията на пазара и потребностите на реалните клиенти.

-Признавайте грешките си, поправяйте ги и продължавайте нататък. Не се предавайте и не отлагайте решаването на проблемите – само така ще постигнете успех в бизнеса.

-Поддържайте добри отношения със своята банка – това ще ви е необходимо, ако се наложи да теглите кредит за развитие на бизнеса си.

-Повишавайте квалификацията си. При това не само в сферата, към която се отнася вашият бизнес, но и в други сфери. Със сигурност ще ви се наложи да се сблъскате със счетоводство, с маркетинг и други въпроси. Не пестете времето, похабено за обучение – то ще ви се отплати.

-Поддържайте делови контакти. Запознайте се с други предприемачи, общувайте с тях. Така редовно ще чувате свежи идеи, ще създадете полезни контакти, и възможно, ще намерите нови клиенти.

-Разграничете работата и личния живот. Определете за себе си, кои часове ще отделяте за работата си, и строго спазвайте този график.

-Всеки ден отделяйте малко време за размисъл. Нали, ако мислите всеки ден само за рутинните, ежедневни дела, бизнесът ви никога няма да започне да се развива.

-Редовно си “зареждайте батериите” – няколко пъти седмично правете това, което обичате най-много (даже ако работата ви носи удоволствие – правете нещо друго, за да получите нови впечатления.

-Учете се да говорите по телефона и измислете тактика за общуване с проблемни клиенти, или с тези, които се оплакват от вашата стока или услуга.

-Реагирайте бързо на постъпващите поръчки, не карайте клиентите да чакат.
Източник: damski-klub.info