Неспокойствие и свиване на стомаха, разширени зеници, сърцебиене, изпотяване. Ако имате тези симптоми не става въпрос за някоя нова болест, а за влюбване. Британски учени изследваха химическите изменения в мъжкото и женско тяло по време на срещи с хората които им харесват или с постоянния партньор. Определени части от тялото действат по различен начин, а най-известните симптоми на тази „болка“ са така наречените спазми в стомаха.

Един от най-обикновените „малки симптоми“ е и погледът. Изразът „не мога да отделя очите си от теб“ може би изглежда като приказка, но е самата истина. Доказано е, че мъжете наистина не могат да отлепят очите от жената, която им харесва най-малко 8,2 секунди. Същевременно, ако се чувствате изключително влюбени, зениците ви ще се разширят няколко пъти. По време на влюбването мозъкът излъчва хормона допамин, химията която предизвиква щастието и пълнота.

Позицията на краката известна като „срамежлива мома“ е всъщност реакцията на тялото на енергията излъчвана от другото лице. Стъпалата леко навътре не означава, че лицето се е „затворило“ в себе си, а че едновременно чувства привличане и срамежливост. Доказано е че в подобни ситуации и по време на визуален контакт се получава сърцебиене. То е предизвикано от хормона норепинефрин. Допаминът и норепинефринът също така повишават кръвното налягане, с други думи ако забележите лицето което ви харесва ще почервенеете.

И в целия този хаос от чувства, докато се опитвате да успокоите сърцето и прикриете всички издайнически симптоми може още нещо неприятно да ви се случи. Активира се реакцията на тялото ви, увеличава се нивото на адреналина и кортизола и започвате да се изпотявате. Учените казват също така, че държането за ръка с партньора увеличава излъчването на хормона окситоцин, а той от своя страна предизвиква чувство за утеха и успокоение.
Източник: news24.bg