Естествената и изкуствената светлина ни е нужна в ежедневното ни пребиваване у дома. Приносът на изкуственото осветление е много важен компонент в аранжирането, което ни дава възможност да акцентираме някои предмети, да разнообразяваме пространствата. Изкуственото осветление създава и декоративни възможности. Чрез светлината може да се получи игра с цветовете.

Естествено не е лесно да се определи количеството на изкуственото осветление, необходимо за всяко пространство, защото това зависи от много фактори. Ако например разговаряте с приятели в един ъгъл на дневната, тогава на вас не ви е необходимо силно осветление. И обратно, ако искате да прочетете вестник на канапето, тогава естествено ще ви се наложи да увеличите количеството на светлината. Ето защо заслужава да смените ключовете и на тяхно място да поставите регулатори, за да можете да се “намесвате“ и да регулирате силата на светлината според обстоятелствата.

Особено важно е как и къде ще поставите източниците за светлина в дома, не само от естетическа гледна точка, а като имате предвид и други фактори, като например психическото равновесие, икономията на ток, както и извършваните дейности във всяко кътче на дома. Количеството необходима светлина за всяка стая е в зависимост от нейните размери, форма, подредените в нея предмети и мястото на прозорците. За всеки случай като общо правило се отчита наличието първо на разсейваща светлина и още на една друга светлина, по-функционална, концентриращата, там където е необходимо.

Не само цветовете, а и материалите имат различни реакции към светлината. Откритите цветове отразяват светлината. Същото наблюдаваме и при лъскавите повърхности, като например бронзът и никелът. И обратно, тъмните цветове и матовите повърхности поглъщат светлината. Как могат да се осветяват различните пространства, според тенденциите, които се налагат в аранжирането?

Антре
Обикновено в тези случаи става дума за сравнително малко пространство, без прозорци и наличието на малко мебели. Това е място за посрещане на гости и преподготовка за влизане в дома. Тук не е необходима разсейваща светлина и това може да се постигне с плафониера или с обикновен полилей, според стила на аранжировката.

Много популярно (и така ще бъде поне и през следващите десет години), е решението за едно осветление, което ни дава таванското неоново осветление. Това осветление предоставя внушителна атмосфера и се приспособява напълно към класическия и неокласическия стил, на романтичното и модерното аранжиране.

Дневна
Правилото, което важи за това пространство е: разсейваща и концентрираща светлина там, където е необходимо. За разсейващата светлина могат да се използват лампиони с халогенна лампа от 500 вата, които отразяват светлината на тавана. Ако вашето пространство е аранжирано в романтичен стил, тогава ще ви се наложи да предпочетете настолни лампи с абажур и импрегниран плат. За мястото, предназначено за почивка и четене, е необходим лампион с концентрираща светлина, насочена надолу. За случая е по-добре да изберете подвижно осветително тяло с регулираща сила на светлината. Счита се, че са достатъчни два лампиона с разсейваща светлина, поставени диагонално в дневна с 35 кв. м. и с форма на паралелограм. Силата на светлината можете да регулирате чрез регулатор.

Трапезария
Приятелската и сърдечна атмосфера по време на вечеря не трябва да се нарушава от силно и “насилствено“ осветление. Ето защо вие можете да изберете нежната светлина на един полилей и на няколко аплици, поставени над бюфета. Те се връзват изцяло с всички стилове, не заслепяват и не дразнят очите.

Кухня
За кухнята са необходими и приложими общата и концентриращата светлина, особено върху работните плотове. Като общо осветление можете да използвате осветление на тавана с два или три малки прожектора с насочена светлина върху точките, които ви интересуват повече (хладилник, мивка и др.). За да можете де извършвате по-лесно отделни операции, поставете под долапите обикновено осветление. Поставете над масата за хранене едно осветително тяло с концентрираща светлина или дървена рамка с вградени халогенни рефлектори.

Спалня
Предпочетете обща и разсейваща светлина и отбягвайте остарялото вече висящо осветление. Начинът, който ви препоръчваме, се базира на отражението на светлината върху тавана или по стените. За четене в леглото ни е нужно концентриращо и насочено осветление, без да дразни очите. Запомнете – не трябва да пада светлина върху огледалата, защото ослепява.

Бюро
То си иска своето осветление, което може да ни осигури една настолна лампа с концентриращо осветление. Дори ако бюрото е в модерен стил или обикновено, поставете една бронзова лампа с хартиен абажур или старо осветително тяло. Това ще придаде особена атмосфера. За всеки случай отбягвайте употребата на осветителен източник зад гърба ви.

Детска стая
Тук е необходимо общо и разсейващо осветление. Забравете т.нар. детски осветителни тела, т.е. висящите, с детски рисунки, тъй като те вече са остарели. Използвайте халогенните рефлектори, поставени на тавана, на които силата на светлината се регулира с регулатор.

Баня
Отбягвайте класическото и монотонно решение на осветление с обикновени лампи. Поставете два рефлектора над огледалото, насочени към мивката. Не трябва да се забравя, че игрите със светлината нямат край и винаги ще възбуждат нашата фантазия.
Източник: jenabg.com