Препоръки за предпазване от заразяване от Министерството на здравеопазването по повод свинския грип:

Вирусът на грипа се предава от човек на човек по въздушно-капков път, най лесно при кашляне и кихане. Това определя някои предпазни мерки, които гражданите могат да предприемат, за да се предпазят от заразяване:
Покривайте носа и устата с кърпа, когато кашляте и кихате. Изхвърляйте употребената кърпа в кош за отпадъци.
Мийте често ръцете си с вода и сапун, задължително след кашляне и кихане. Почистващи препарати за ръце на алкохолна основа също са ефективни.
Избягвайте да пипате очите, носа и устата си, защото вирусът може да попадне по този начин в организма.
Избягвайте контакт с болни хора.
Ако сте болен, не ходете на работа или училище и останете в къщи, за да не заразявате други хора. Ограничете контактите си до възможния минимум.

Предприети мерки:
Засилване на граничния здравен контрол на летище София чрез въвеждане на температурен скрининг на пристигащите пътници. За целта на “Паспортен контрол – Входящи пътници” на Терминал 2 се монтират инфрачервени термовизионни камери.
Служителите на медицинския граничен пункт извършват насочена проверка на пътници, за които има данни, че пристигат от страни с разпространение на щама на свинския грипен вирус или има данни за показани признаци на заболяването по време на полета.
Засилване на надзора на респираторните заболявания и грипа в страната, ежедневно съобщаване на случаите на грип на ОРЗ в създадената сентинелна система в НЦЗПБ и МЗ, събиране на проби от лица с признаци на такива заболявания за изследване в Референтната лаборатория на НЦЗПБ.
Извършване на насочен преглед и подробна епидемиологична анамнеза на пациенти с клиника на грип, които са се завърнали от страни с разпространение на щама на свински грипен вирус или са контактували с лица, пристигнали от тези страни.
Проверка на готовността на лечебните заведения за болнична помощ за приемане на пациенти с подобна симптоматика, въвеждане на строг противоепидемичен режим на работа, наличие на необходимите лекарства и консумативи за посрещане на увеличен брой случаи.
Преглед на съществуващите в РИОКОЗ запаси от лични предпазни средства, антивирусни препарати, дезинфектанти и др., с оглед поддържането им и допълването им при необходимост.
Предоставяне на информация на лечебните заведения и медицинските специалисти, както и на обществеността, за епидемичната обстановка и мерките за предпазване от заболяването.
Източник: az-jenata.com