За мнозина постенето преди Великден е традиция. Те са убедени, че след постите се чувстват по-добре. Немаловажен страничен ефект е отслабването. Но – именно за него постите не са най-подходящото средство. Постите не са предназначени за отслабване, но може би все пак помагат.

Експертът-химик Удо Полмер смята, че „лишаването от храна не води до разграждане на мазнините, тъй като тялото има нужда от своята мазнина като изолатор“. „Тялото най-напред винаги „смъква“ от мускулите, органите и костите. Само при жените има резреви от мазнини, за да може да се износи бременността, те не служат за изолация, намират се в бюста и в ханша. Мазнините в корема като изолатор за вътрешните органи си остават, тъй като те винаги имат нужда от топлина“, казва Полмер.

Засега няма достатъчно проучвания за отражението на постите върху костите. За тялото е все едно дали се пости, дали се гладува или се пази диета – недостигът на храна е този, който се отразява на костите. И макар рискът да е много добре известен, солидни диети няма. Повечето хора, които постят, правят това всяка година. И казват, че след това се чувстват по-свободни и по-активни.

„Да, ефектът върху настроението е типичен. Който гладува достатъчно, особено ако е слаб, се стимулира от постите. Подобен ефект се получава при джогинга или консумацията на наркотици. В случая става дума за собствената дрога на тялото – например за ендорфините, които водят до еуфория“, казва още експертът.

От друга страна е вероятно тази практика, вкоренена в редица култури, да има някакви здравни преимущества. „Ако имаше безспорни доказателства – отдавна да са изнесени. Има много клиники и лекари, които предлагат курсове, при които се пости. Те наблюдават пациентите си продължително време и разполагат с достатъчно данни. Но вместо да се представят отегчителни статистики, се появяват нови и нови реклами. Което, разбира се, не означава, че няма ефект. Най-важното при постенето е, че намалява натоварването чрез чревни паразити. Това не играе толкова голяма роля в днешно време, но някога е било животоспасяващо“, подчерта Удо Полмер.
Източник: news24.bg