Искате да бъдете добър лидер, мениджър или директор? Всеки може да бъде лидер, стига да го иска. Никой лидер не е съвършен, така че – старайте се да развивате слабите си страни и да максимизирате силните.

Следвайки няколко прости стъпки, вие скоро ще усетите как се издигате в работата и шефовете ви повишават вашата заплата.

Знайте, че високата начетеност е неизменна характеристика на силния лидер. И все пак дори, ако не сте толкова начетена или интелигентна това не пречи да бъдете лидер. Просто трябва да се развивате, да търсите новите идеи, да печелите хората чрез това, с което те може да бъдат спечелени. Всеки си има слабо място, намерете го, използвайте го, за да спечлите тяхното доверие, но в никакъв случай не злоупотребявайте със слабото им място. Така ще спечелите само враг, а не последовател. Когато го направите с трима души, вече сте лидер.

Помнете, че отвореността за идеи е втората характерна черта на добрия лидер, спомагаща за динамиката на неговото мислене и доверието на неговите служители. Ако имате силна воля да опитвате нови неща във вашата работа, има по-висок шанс хората да ви харесат и да бъдете успешен лидер, отколкото да се придържате към общоприетите разбирания и изпитани техники. Това крие известен риск, но добрия лидер умее да преценява този риск.

Осъзнайте, че са нужни отлични човешки умения, за да бъдете отличен лидер. Научете се да се справяте с всяка ситуация бързо и добре. Научете се да бъдете емоционални и открити с вашите служители, това ще ги трогне и вашата воля ще се чува. Осъзнайте проблемите на вашите служители и им помогнете да ги разрешат. Така ще се превърнете в една харизматична за тях личност и те ще ви последват навсякъде.

Поемайте пресметнат риск. Преценявайте задачите пред себе си обективно. Не обещавайте това, което не можете да изпълните, защото в противен случай ще трябва да се примирите с последствията, разбирайки, че доверието лесно се губи, но трудно се печели.

Не се отказвайте, когато другите го правят. Борете се до последно и не се предавайте. Дори да загубите, ще спечелите уважението на околните.

Гледайте на света по различен начин. Позитивното мислене и мотивация са ключови елементи за всеки лидер. Ако сте от хората, които казват „Не, няма да успея“ – променете вашето мислене, но все пак запазете вашата обективност и реализъм. Истинският лидер показва успеха на служителите си и ги кара да се чувстват доволни от това, че са успели заедно.
Източник: jenabg.com