Ако се спи зле, на главата й става тежко в буквалния смисъл на думата.

Липсата на сън благоприятства акумулирането на протеини в нервните синапси, или в пунктовете на свързване между невроните, важни за преминаването на информация между една и друга нервна клетка.

До този извод стига изследване на италианските учени Киара Чирели и Джулио Тонони от Университета Wisconsin-Madison Scholl of Medicine.

Според изследователите сънят е времето, когато мозъкът слага ред във всички информации, натрупани през деня и елиминира излишните. Тази теория беше лансирана през последните години на няколко пъти от Тонони, който работи от 15 години в Съединените щати.

Според него мозъкът се чисти всяка нощ, когато спим. В новото изследване на Тонони всичко това е доказано директно. За да направят това, учените са забранили да спят за 24 часа на група мушици. С помощта на мощен телескоп учените видели, че това води до повишена концентрация на пет протеина в синапсите. Позволявайки на мушиците да спят, след съня количеството на тези протеини спадало с 30-40%.

Или с други думи, сънят е необходим за почистването на мозъка, за да може на следващата сутрин да потегли отново с пълна сила.
Източник: prontosofia.com