Ако искате жизнената ви среда да е хармонична и изобилстваща от форми и багри, превърнете градината си в бижу. Не е достатъчно да имате най-красивите дървесни и храстови растения, много цветя и скъпа паркова мебел. Колкото и пищна да е растителността в двора на дома ви, с разкошни корони и листни текстури, ако тревният килим не е тучен и с равномерно свеж и зелен цвят, ефектът не би бил добър.

Неповторимо е усещането за мека и пружинираща под краката ви зелена морава, която сами сте отгледали! Не е трудно да се създаде мечтаната поляна, стига да сте постоянни. Начините за създаване на тревна площ са основно два – чрез сеене на тревно семе и чрез поставяне на тревни чимове. Който и начин да изберете, трябва да подготвите мястото за затревяването. Подготовката се състои от няколко основни стъпки:

Премахване на нежеланата растителност като се използват хербициди. Използват се както хербициди за широколистна растителност така и такива за тревна растителност. Това се прави за да може културата трева която ще бъде на вашето място да е от точно определени и селектирани видове, а не от диво растящи такива. Все пак голяма част от дивите треви са твърди и не са особено приятни при ходене с боси крака.
След като изчакате седмица, две, можете да минете на следващия етап – прекопаване. Той може да бъде извършен с помощта на мото фреза или пък, ако не разполагате с такава можете да прекопаете и на ръка. Това е и времето, когато можете да добавите тор или пясък ако пръстта на мястото е тежка или изтощена.
След като прекопаете трябва да извършите заравняване на площта, като горният слой не бива да има буци или неравности.
Изборът на време за посев също е важен. Можете да сеете по всяко време на годината, с изключение на зимата, стига да сте осигурили достатъчно вода за поливане, тъй като семената дори на сухоустойчивите видове се нуждаят от вода, за да поникнат. Все пак най-доброто време за посяване на нова тревна площ е пролетта или началото на лятото.
Следващият етап е етапа на избор на тревна смеска или тревни чимове. Той зависи най-вече от топологията на мястото и начина, по-който ще се използва мястото, запасеността с вода и растителността, която заобикаля поляната.

Пазара изобилства от смески за различни по предназначение тревни площи, така че няма да е трудно да си осигурите семената. Ето някои възможности, които може да срещнете в магазините и градинските центрове:

Спортна тревна смеска – За тревни площи, предназначени за игрални детски зони, спортни терени, площи около беседки, пейки или барбекю се използва тревна смеска, устойчива на утъпкване.
Водоспестяваща тревна смеска – За слънчеви, припечни места и места без поливна система се препоръчва смеска от сухоустойчиви тревисти видове, които се чувстват добре и при по-малки количества вода.
Тревна смеска за сянка – Използва се при сенчести места под короната на дърветата или северните части около сградите, където е и по-влажно. Трябва да се има предвид, че на много плътна сянка (например под някой орех), никога тревния килим няма да бъде толкова красив и гъст, а ще е прореден и с голи места. При такива условия озеленителите използват почвопокривни растения, като заместител на тревата. Такива растения са Vinca, Pachysandra, Hypericum, Нedera и др.
Универсална тревна смеска- На българския пазар има многобройни варианти на тревни смески, но когато се говори за “универсална смеска“, обикновено се има предвид тревно семе за слънце и “шарена“ сянка.
По света, най-често използвания начин за затревяване е зачимяването. В нашата страна, ландшафтните архитекти все по-често използват този незабавен и ефективен метод, с който вие можете да се наслаждавате на красотата на градината си веднага, след като озеленителите са си отишли.

Тревният чим представлява парче почва със смес от подбрани житни треви, устойчиви за определените условия на околната среда и експлоатацията. Той е готова, свежа, гъста “пружинираща“ под краката ви зелена морава, която само трябва да бъде “монтирана“ във вашия двор. Той представлява “килимче от трева“.

Предимствата на чима са много. Няколко от най-важните са, че с поставяне на готов тревен чим вие ще избегнете един много дълъг период на изключително интензивна поддръжка – косене, валиране, торене, аериране и т.н., необходим за получаването на качествена и естетична тревна площ. Освен естетическо, чимът има и чисто практическо предимство, а именно – той е вече укрепнала и устойчива на различните биотични и абиотични фактори трева.

Ако решите, че предпочитате метода със засяване, следващата ви крачка трябва да бъде засяването. То може да се извърши, както на ръка, така и с машина. Независимо кай начин за сеене предпочетете, нормата за посяване на 100 квадратни метра е 3-4 кг, освен ако не е описано друго на опаковката на сместа.

Ако сеете на ръка трябва да внимавате семената да бъдат разпространени равномерно по терена. Един от начините да го направите е да разделите терена на равни части и след това да разделите тревната смеска на толкова равни части, колкото терена за посяване. Засейте половината от количеството за един участък като хвърляте семената отляво-надясно, а другата част хвърляйте в обратна посока. Така ще можете да разпределите семената равномерно по цялата площ.

Следва заравянето на семената. Те се заравят с градинско гребло или метла. Внимавайте да не заровите семената прекалено дълбоко, защото е възможно да не поникнат. Идеалната дълбочина е 1 см. След като заровите семената е хубаво да валирате мястото с тежък градински валяк и ако е възможно, да покриете с тънък пласт мулчиращ материал (например торф).

От тук нататък трябва само да чакате тревата да порасне достатъчно, за да можете да я окосите за първи път.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: jenabg.com