Британски учени установиха, че инжекциите с ботокс, които заглаждат бръчките, като частично парализират мускулите, лекуват депресията, като карат пациентите да се усмихват, съобщиха в. „Дейли телеграф“ и в. „Дейли мейл“.

Като предотвратява мръщенето, лечението, ползвано от звезди, сред които Мадона, може да направи хората щастливи, убедени са учените. Психолозите от екипа на д-р Майкъл Люис от Университета на Кардиф изследвали 25 души. На 12 от тях ботокс бил инжектиран в челото, а останалите били лекувани с филъри, пилинг или други козметични процедури. Две седмици по-късно на участниците бил даден да попълнят въпросник, определящ настроението. Пациентите, лекувани с ботокс, били значително по-малко потиснати, тревожни и раздразнителни от тези, които били инжектирани с ботулинов токсин.

„И двете групи бяха подложени на някаква козметична процедура и смятаха, че лечението им е било ефективно. Затова резултатът от попълване на въпросника очевидно се дължи специално на ефекта на ботокса“ – заяви д-р Люис.

Психологът обясни, че като пречи на мръщенето, ботокс предотвратява изразяването на отрицателни емоции и подобрява настроението. Изследователите обаче предупредиха, че ефектът на ботокс е временен и когато отслабне, лошото настроение се завръща. Откакто бе одобрен за приложение при хора през 1989 г., ботулиновият токсин освен за изглаждане на бръчки е бил използван за лечение на прекомерно потене, незадържане на урина и мигрени.

Новото изследване на британските учени бе представено на годишното заседание на Британското дружество на психолозите в Брайтън.
Източник: actualno.com