Консумирането на риба повишава интелигентността, показва проучване на шведски учени, които свързват консумирането на риба в достатъчни количества при младежите с по-висок коефициент на интелигентност, предаде АФП.

„Установихме ясна връзка между честата консумация на риба и по-високия коефициент на интелигентност при младежите“, заяви Кел Торен, осъществил проучването за университетската болница Sahlgrenska в Гьотеборг, съобщи той в комюнике.

Изследването, публикувано в педиатричното списание „Акта Педиатрика“, анализира коефициентите за интелигентност, способностите за изразяване и ориентация в пространството на 3972 шведи на 15-годишна възраст през 2000 г. и още веднъж три години по-късно. 15-годишните момчета, които се хранели с риба поне веднъж седмично, имали средно 7% по-високи резултати на тестовете за интелигентност, които положили три години по-късно, а тези, които приемали риба повече от веднъж седмично, имали 12% по-високи резултати, показали резултатите от проучването.

„Има ясна връзка между редовното консумиране на риба на 15 г. и подобряването на интелектуалния капацитет на 18 г.“, заключава Мария Аберг, която е съавтор на изследването. Рибата е източник на мастните киселини омега-3, за които е установено, че са от важно значение за развитието и функционирането на мозъка.
Източник: actualno.com