Старостта започва на 27-годишна възраст, когато силата на ума започва да отслабва, сочи проучване, съобщи БГНЕС.

Учени от университета във Вирджиния установили, че умствените способности на хората достигат своя връх на 22 -годишна възраст и пет години по-късно започват да се влошават. Проф. Тимъти Салтхаус казва, че резултатите показват, че терапиите, които имат за задача да предотвратят или променят свързаните с възрастта условия, може би трябва да започнат по-рано, много преди хората да достигнат пенсионна възраст. „Резултатите се приближават до заключение, че някои аспекти на свързаното с възрастта намаляване на умствените способности започва при здрави, образовани хора, когато те са на възраст от 20 до 30 години“, допълва той.

Изследването на 2000 мъже и жени продължило повече от седем години. Анкетираните, на възраст между 18 и 60 години, били помолени да разрешат визуални загадки, да си припомнят думи и подробности на определени истории и да забележат структурите на букви и символи. Подобни тестове често се използват за диагностициране на ментални проблеми, включително на деменция. Учените установили, че при девет на всеки 12 тестове средната възраст, на която се постига най-добро представяне е 22 години. Най-ранната възраст, на която представянето е значително по-лошо, започва на 27 години, показват три теста за разсъждение, бързина на мисълта и пространствена визуализация. Паметта започна да отслабва средно на 37-годишна възраст. При другите тестове по-лоши резултати се наблюдават от 42-годишна възраст нататък.

Изследването обаче установило, че способностите, свързани с натрупването на знания, като резултати на тестове за лексикална или обща информация, започват да намаляват едва след 60-годишна възраст. Числото 27 е натоварено с негативни възприятия, тъй като това е възрастта, на която са починали редица известни музиканти като Джими Хендрикс, Джим Морисън, Брайън Джоунс, Джанис Джоплин и Кърт Кобейн.
Източник: dariknews.bg