Данните от изследване на американски специалисти опровергават широко разпространеното схващане, че романтичната любов не може да продължи цял живот, съобщи „Сайънс дейли“. „Много хора вярват, че романтичната любов и страстната любов са едно и също нещо. Това не е вярно“, казва Бианка Асеведо от университета „Стоуни Брук“ в САЩ.

Романтичната любов, подобно на страстната, се характеризира със силни чувства, обвързване и сексуална химия, но при нея липсва елемента на обсебване. Страстната любов присъства по-скоро в краткотрайните връзки, но не и в тези, които продължават по-дълго.

Трайните, по-здрави и щастливи отношения между партньорите се обуславят от романтичната любов. Асеведо и колегите й са анализирали данните от 25 изследвания, за да установят дали романтичната любов е свързана с повече удовлетворение. Изследването е обхванало 6070 души, които са имали кратки и дълготрайни връзки.

Отношенията между партньорите били класифицирани като романтични, страстни или приятелски. Специалистите установили, че хората, които описвали отношенията си като романтични, са били удовлетворени както от кратките, така и от продължителните си връзки. Участниците с приятелски взаимоотношения съобщавали за умерено задоволство както от кратките, така от дългите си връзки.
Изследваните лица, които определяли отношенията си като страстни, били по-доволни от кратките, отколкото от продължителните си връзки. Двойките, които съобщили, че са доволни от отношенията си, се оказали по-щастливи и с по-висока самооценка. Усещането, че партньорът ти е насреща, е особено важно за добрата и трайна романтична връзка, обясняват авторите на изследването.
Източник: actualno.com