Потребността на тялото от енергия се покрива от храната. От традиционната китайска медицина произтича методиката на хранене, базирана на пет основни елемента, които би трябвало да предпазват от болести.

„Това обаче не означава, че ние, европейците, трябва да готвим с китайски хранителни продукти“, посочва експертката по храненето Барбара Елерман, като пояснява, че спазването на изискването за петте елемента е възможно и когато се готви италианска кухня или традиционни германски ястия.

„Важното е да се наслаждаваме на храната и тя да ни е вкусна, освен това да е здравословна, за да можем да започнем деня си пълни с енергия, без да ни спохожда неудържимо желание за нещо сладко или пък умората след яденето да нарушава концентрацията ни“, казва Елерман.

Земя, метал, вода, дърво и огън

Петте елемента в опиращата се на традиционната китайска медицина методика на хранене са земя, метал, вода, дърво и огън. По тези елементи се класифицират хранителните продукти, в съответствие с техния вкус, цвят, но и влияние върху определени органи. Така например определяните като по-сладникави храни, свързвани със „земния“ елемент, се отразяват най-вече на далака и стомаха. Това са например зърнените храни, яйцата, маслото, телешкото месо, зеленчуците.

Киселите продукти, подчинени на дървесния елемент /оцетът, бялото вино или киселите плодове/ влияят на черния дроб и жлъчката. Горчивото /от огнения елемент/ се насочва към сърцето и тънките черва, соленото от водния елемент – към бъбреците и пикочния мехур, лютите „метални“ храни укрепват белите дробове и дебелото черво. За да бъдат всички органи добре обезпечени, трябва всяко ястие да съдържа части от всеки елемент.

„Най-важното е „средата“ да усеща ситост“, казва Барбара Елерман, като обяснява, че средата – това са далакът и стомахът. Затова и голяма част от ястието трябва да съдържа „земни“ елементи – зърнени храни, зеленчуци и месо.

Наред с подредбата според различните елементи, роля играе и „термиката“ на хранителните продукти. По този показател се различават затоплящите и охлаждащите храни. „Сутрин имаме нужда от топло ядене, което дава енергия и стимулира храносмилането“ – обяснява експертката, по чиито думи вечер „хладните“ съставки водят към успокояване на тялото.

Всичко това звучи донякъде сложно, но времето край печката се осмисля – изтъква Барбара Елерман, която открива системата в момент, в който не се чувства добре. Бързо установява, че с промяната в хранителния режим получава отново повече енергия, физическите оплаквания изчезват. С помощта на системата от пет елемента може да се постигне и намаление на телесното тегло.
Източник: dariknews.bg