Младите хора, които смятат, че старостта е тежко и безутешно време в човешкия живот, могат наистина да бъдат сполетени от инфаркт и инсулт на стари години, предаде ИТАР-ТАСС.

Медиците са открили, че отношението към старостта може да определи бъдещето ви здраве. Според тях, негативните мисли за старостта на млади години могат отрицателно да повлияят на самочувствието ви в бъдеще.

Даже след отчитането на други фактори, съдействащи за влошаването на здравето, е открита връзка между представите за процеса на стареене и развиване на сърдечно-съдови проблеми. Лекари от Йелското училище за обществено здраве са проучили стереотипите за стареене, стараейки се да определят как те засягат здравето в течение на времето.

386 души са били наблюдавани в продължителен период от време. Тези от тях, които са смятали, че възрастните хора са безпомощни, са били по-застрашени от сърдечен пристъп, сърдечна недостатъчност, стенокардия и инсулт 30 години след провеждането на първото допитване.

Американските кардиолози смятат, че негативните мисли са свързани с допълнителен стрес, а също така оказват допълнително напрежение върху работата на множество органи. Освен това върху здравето влияе и генетиката: хора, които не са имали в семействата си възрастни роднини с тежки хронични заболявания, по-скоро биха разглеждали стареенето като естествен процес.

Все пак авторите на изследването смятат за малко вероятно, че положителните мисли за старостта могат да подобрят здравето.
Източник: news24.bg