Двата пола наистина силно се различават. След дълга разходка мъжете бързо лягат на дивана или се настаняват пред компютъра, а на жената се налага да намери сили за домашните задачи. Мъжете се влюбват по-бързо, но и страдат по-силно от евентуалната изневяра на своята партньорка…

Мъжете са по-податливи на зараза

Научно доказан е фактът, че мъжете по-често страдат от стафилококови инфекции, грип и пневмонии. Тяхната централна нервна система е по-уязвима към инфекциите, отколкото при жените.

Като причина за това учените посочват Y – хромозомата, по-точно липсата на втора Х- хромозома, която съществува при жените. Х- хромозомата съдържа гени, които предпазват от много инфекции. Жените имат две такива хромозоми, следователно защитата е двойна. И в биологичния смисъл жените са по-съвършени – те по-лесно понасят глада, умората и стреса. Те са и с по-висока жизнена способност, но техните мускули са по-слаби.

Процесът на хемопоеза (производство на кръв) при мъжете е по-малко ефективен, отколкото при жените и затова хирургичните намеси за тях по правило са доста по-опасни. Освен това мъжете се нуждаят от повече кислород, тъй като дишат по-рядко, но по-дълбоко. А това също е рисков фактор: ако въздухът е замърсен, в белите дробове попадат повече вредни вещества.

Противно на схващането, мъжете са по-малко издръжливи

В сравнение с жените мъжете имат по-малко мазнини и съответно повече мускулна маса. Благодарение на това съотношение те по-лесно губят теглото си и ако спазват диета за отслабване, тя по-лесно ще се окаже успешна. В резултат на това обаче мъжете нямат тези резерви, които се натрупват при жените благодарение на мазнините.

При мъжете-маратонци например настъпва момент, когато те напълно се задъхват – внезапно възниква мъчителна болка и отпадналост поради привършване на запасите от гликоген, под формата на който въглехидратите се натрупват в мускулите. Мъжът известно време е способен да продължи бягането, но скоростта му намалява.

Жената в такава ситуация бяга по-дълго – нейният организъм започва да използва резервите от мазнини. Благодарение на женските полови хормони мускулите на жените са способни да използват по-бързо мазнините в сравнение с мускулите на мъжете.

Мъжкият мозък е устроен по друг начин

Мъжете и жените мислят по различен начин, защото в развитието на мозъка голяма роля играят половите хормони. При момчетата по-рано се формира дясното полукълбо, при момичетата – лявото. Именно затова много момчета в ранна възраст четат и пишат по-лошо, отколкото техните връстничките.

През целия по-нататъшен живот дясното полукълбо при мъжа често продължава да работи по-добре. Затова за мъжете е характерна по-добрата ориентация в пространството.

Ако мъжът използва дясното полукълбо от мозъка си за ориентация в пространството, а лявото – за речта, то полукълбата на женския мозък нямат такава специализация: те работят заедно и за двете неща.

Това дава на жените две предимства. Първо, те са по-проницателни и второ – по-малко уязвими към нещастните случаи. Ако лявото полукълбо на мъжа е поразено от инсулт (известно е, че мъжете два пъти по-често са застрашени от това заболяване), той трудно ще си възвърне бързата реч. Жените се възстановяват много по-добре – дясното полукълбо се заема с регулирането на речевите функции.

Мъжете са по-влюбчиви

Еволюцията е заложила у мъжете склонността да харесват хубави жени. Но освен това те са по-склонни да забелязват жените, които са успели в нещо в живота. Увереността на жените в собствените сили привлича мъжете не по-малко, отколкото красотата.

Резултатите от различни изследвания, посветени на мъжките предпочитания, показват, че мъжете предпочитат да се срещат с жени с приятна външност, с жени, които са уверени в себе си, и накрая – с добрите събеседници.

Мъжете се възбуждат и от естествените миризми на женското тяло. Най-съблазнителните аромати за тях идват от косата. Анкета, проведена с участието на 40 хиляди мъже, показва показва, че те не обичат окосмените крака, нямат нищо против миризмата на кръв по време на менструацията и много харесват миризмата на влагалището.

Мъжете по-често мислят за секс. Доказано е, че средностатистическият мъж на възраст 35-40 години мисли за секс 6 пъти в рамките на един час. Но много рядко има мъже, които на възраст 55 години да мислят за секс повече от един път в рамките на този един час.

Въпреки разпространеното мнение, мъжете се влюбват по-често, отколкото жените. Резултатите от анкетите показват, че 1/4 от мъжете (и само 15% от жените) се влюбват сериозно преди четвъртата среща. 50% от жените си признават, че дори след 20 среща с човека, на когото са се спрели, те не са влюбени.

Силният пол не се нуждае от много време, за да разбере дали харесва една жена – за тази цел според изчисленията на учени са му необходими само 7 секунди. Затова мъжът буквално може да се влюби от пръв поглед.

Мъжете са по-емоционални и раними

При раздяла мъжете се чувстват наистина нещастни. Те изпитват силна депресия и непоносима самота. Според статистиката самоубийствата в резултат на нещастна любов при мъжете са 3 пъти повече, отколкото при жените.

Изневярата мъжете и жените преживяват по различен начин. Мъжете търсят нова връзка не защото не им достига сексът, а поради силното си влечение към новото и неизвестното. Затова и често те започват връзки с жени, които смятат за по-малко привлекателни и възбуждащи в сравнение със собствените си съпруги. Последните могат да се утешат с факта, че повечето мъже не възприемат сериозно извънбрачните връзки – за тях това е просто приключение.

Двата пола и ревнуват по различен начин. Жената се страхува, че ще бъде изместена от друга. В мъжката ревност има повече собственически инстинкт и сексуален компонент. Мъжът приема изневярата на жената много по-сериозно и затова неговите действия в такива случаи са по-решителни и крайни. Той по-рядко прощава изневярата.
Източник: actualno.com