Честото вариране на килограмите, особено ако се случва твърде бързо в кратки периоди от време, може да окаже действително големи промени във вашата кожа. Както знаете, кожата е най-големия орган в тялото и начинът ви на хранене й въздейства така, както въздейства на целия ви организъм. Мастните натрупвания могат да спомогнат развитието дори на кожни заболявания като псориазис, например. Свалянето на килограми в такива случаи не е достатъчно, за да се преборите с кожните си проблеми, но определено може да помогне.

Когато качвате килограми в екстрени ситуация, като бременност, всички промени, които се случват в тялото ви, могат да се „прочетат“ върху кожата.

Стриите, например, са резултат от промените на колагена в дермиса, когато се разтяга извън границите си. Когато колагенът не е достатъчен, вените се разширяват и образуват червено виолетовите стрии, които всяка бременна жена се надява да избегне. След време, кожата там губи пигментацията си и стриите остават като бели белези.

Това може да се случи не само при бременност, но и при драстична диета или обездвижване.

Нормално, качването на килограмите е резултат от увеличаване количеството на приеманата храна. Така, образно казано, „наводнявате“ тялото си с допълнителни мазнини, захар и консерванти или с други думи – пренасищате организма си с вещества, от които той никак не се нуждае.

Имайте предвид, че излишното количество захар е основен помощник на процеса на стареене на кожата, тъй като атакува наличния колаген и същевременно възпрепятства продуцирането на нов. Като свържете този процес с обтягането на кожата, новините за вашата кожа стават наистина лоши.

От другата страна на везните стои бързата загуба на килограми.

Не се заблуждавайте, че щетите при този процес са по-малки. При рязкото намаляване на теглото, кожата не може да реагира достатъчно бързо и лесно се отпуска, особено в областта на корема, бедрата, ръцете и дори на лицето. Това е причината лекарите и диетолозите да отричат скоростните диети и да съветват пациентите си да избират здравословния режим на хранене, съчетан с упражнения.

Факт, здравословният начин на живот, съчетан с подходяща спортна програма, може да ви подмлади. Ако добавите антиоксиданти и витамини към добре балансирана диета и редуцирате количеството на приеманата захар, това ще даде възможност на тялото ви да редуцира нивото на естествен колаген. А резултатът? Фините бръчици могат дори да се изгладят, само заради възстановената еластичност на кожата. Като допълнителна грижа – упражненията детоксикират тялото, помагат му да изхвърли токсините и така кожата изглежда по-здрава и по-красива.

За да бъде една диета здравословна, в нея трябва да фигурират храни като плодове, зеленчуци (зелените чушки и доматите са първият избор), протеини (пилето и рибата са подходящи заради по-ниското съдържание на мазнини), нискомаслени млечни продукти, ядки и „добри“ мазнини (зехтин и някои видове сирене).
Източник: kozmetikata.com