Много хора се притесняват, че ще качат килограми, когато откажат пушенето. Повечето хора наистина повишават теглото си, но обикновено качват по-малко от 5 кг.

Добрата новина е, че има стъпки, които могат да запазят вашето тегло.

Най-важната стъпка е да откажете пушенето. В минутата, в която се откажете, ще започнете по-здравословен живот.

Основни точки:

– Пушенето е по-вредно за вашето здраве от качването на някое друго кило.

– Ако пробвате да сваляте килограми в същото време, в което отказвате цигарите, това ще създаде двоен стрес на организма ви. Така че, първо се справете с отказването от цигарите, а после се притеснявайте за теглото си.

– Когато се отказвате от цигарите, се фокусирайте върху яденето на здравословни храни и бъдете по-активни.

Защо трябва да отказвам пушенето, ако това ще допринесе за покачване на теглото ми?

– Преди всичко не всеки човек качва кила. Някои хора успяват да задържат теглото си, когато откажат пушенето.

– И ако качите няколко килограма това е по-добре, отколкото да продължите да пушите.

– Няколкото качени килца могат да бъдат свалени по-късно. Сериозните увреждания на белите дробове, които ще се получат, ако продължите да пушите, не могат да се поправят по-късно.

– Скоро след като откажете пушенето, значително ще намалите риска от инфаркт.

– Десет години след като сте спрели да пушите, шансовете да получите рак на белия дроб ще станат съвсем минимални.

– Чрез отказването на цигарите, вие намалявате рисковете от заболяване от рак на езика, устата, гърлото, гласните струни, стомаха, бъбреците и панкреаса.

– Когато се откажете, вие ще избавите вашето семейство от опасността да бъдат пасивни пушачи.

– Когато се откажете, преставате да „миришете на пепелник“. Дрехите ви и дъхът ви ще миришат на свежо.

– С парите спестени от цигари може да си купите други неща.

Как може да се справите с покачването на килограми, когато откажете цигарите?

Бъдете осведомен

– Знанието е сила. Сега, когато знаете, че отказването от тютюнопушенето може да ви накара да ядете повече или по-често, вие сте готов за това.

– Спомнете си, че тайната за поддържане на теглото, независимо дали пушите или не, е да ядете здравословни храни и да бъдете по-активни.

– Започнете да четете етикетите на храните. Научете кои храни имат високо съдържание на калории, особено от мазнини и не ги купувайте.

– Не се опитвайте да бъдете на диета по времето, в което отказвате цигарите. Вместо това яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

– Намерете начин да спортувате. Качвайте се по стълбите. Разхождайте се в парка. Тръгнете на фитнес или започнете да нов спорт.

Направете си план

– По-лесно ще запазите теглото си, ако имате план преди денят на отказване на цигарите.

– Помислете кои дейности ви карат да пушите или ядете и ги избягвайте. Може да помогне ако четете списание, за да се разсеете по времето, когато сте най-изкушен.

– Помислете как ще запълните времето, през което обикновено сте пушили. Например, ако обичате цигарата след хранене, не я замествайте с повече храна. Станете и си измийте зъбите, отидете на разходка или измийте чиниите.

– Опитайте се да държите калоричните и сладки храни далече дома си. Членовете на семейството ви може би ще са щастливи да ви помогнат в това, ако откажете цигарите.

– Направете списък от здравословни храни, които много обичате. Опитайте някои нови нискокалорични и нискомаслени храни и напитки. Запасете се с поне една от тях.

– Помислете как може да вмъкнете повече гимнастика в живота си. Освен че ви помагат да стоите далече от цигарите, упражненията изгарят калории. Планирайте кратка разходка или малко гимнастика във времето, в което обикновено пушите.

Съвети за избягване покачването на тегло

– Мислете позитивно и дръжте изкушенията далече.

– Не отказвайте цигарите по време на почивка. Тогава човек яде повече.

– Стойте далече от алкохола. В алкохола има много калории, така че избягването му ще помогне да контролирате теглото си. Пиенето може да намали силата на волята ви, особено ако обикновено пушите, докато пиете.

– Яжте поне три пъти на ден здравословно, за да не чувствате глад. За някои хора яденето на по-малко храна повече пъти на ден се отразява по-добре. Яжте пълнозърнести храни, те засищат глада.

– Обмислете приемането на професионална помощ. Диетолози, фитнес инструктори и терапевти могат да ви помогнат да контролирате теглото си, когато отказвате пушенето.

– Направете спортуването част от вашия живот. Разходките са много добро упражнение и повечето хора ги харесват. Разхождайте се с партньора си или с приятели.

– Мерете се поне веднъж седмично и записвайте теглото си. Така килограмите в повече няма да се „промъкнат“ незабелязано.

– Всеки ден си напомняйте, колко по-здрав сте след като отказахте цигарите.

– Запомнете, че да изглеждате добре е по-важно от това колко тежите. Свежият аромат и дъх, липсата на пожълтяване по зъбите и пръстите на ръцете и чувството, че сте здрав ви правят по-атрактивни.

– Най-разпространената причина, хората да качват кила, когато откажат цигарите е, че се нахвърлят върху храната.

– Когато чувствате непреодолима нужда от цигара или храна си спомнете, че това обземане трае само няколко минути. Правете нещо друго, за да ангажирате времето си през тези минути.

– Вместо да ядете бонбони или други храни, които заместват цигарата, дъвчете дъвка без захар, сламка за пиене или клечка за зъби.

– Ако трябва да имате нещо сладко в устата си, яжте плодове или бонбони без захар.

– Правете нещо с ръцете, вместо да пушите или ядете с тях. Например плетете, нанизвайте мъниста, решавайте кръстословици или просто драскайте на лист.

– Хората често се обръщат към храната , когато са раздразнени или стресирани. Намерете други начини за справяне с проблемите. Разходете се. Измийте пода.
Източник: kozmetikata.com