Фалшифицираните кухненски рецепти са повод за истински гняв у италианците. Променените рецепти обаче си пробиват все повече път не само в чужбина, а и в самата Италия, съобщи вестник „Република“.

Изследване на Accademia Italiana della Cucina твърди, че са били получени поне 530 сигнала за фалшифицирани кухненски рецепти. 70 на сто от тях идват от Италия.

Става въпрос за типични ястия от италианската кухня, които би трябвало да се приготвят по точно определени канони и с точно определени продукти. В Италианската академия на кухнята са каталогизирани 2000 рецепти.

Според тях например прочутите „карбонара“ и „аматричана“ се приготвят само с guancale, а не с pancetta, както правят мнозина. И дума не може да става пък за използването на наденица или шунка.

В соса от босилек pesto пък се поставят и pinoli.

Оригиналната рецепта за лазане не включва в никакъв случай използването на тънки филийки топено сирене, на моцарела или на сметана.

Прочутата cotoletta по милански не трябва да се приготвя никога със свинско или пуешко месо. Тя се готви винаги в масло, припомнят кулинарите.

Известното италианско ризото не може да се приготвя с китайски или тайландски ориз и в него не се слага никога сметана.

Според експертите оригиналните рецепти могат да се интерпретират според фантазията на всеки готвач, но базата и основните продукти в тях не могат в никакъв случай да се променят, защото в този случай става въпрос за фалшифициране.
Източник: prontosofia.com