Околната среда и метеорологичните условия могат да повлияят върху честото на главоболието: учените доказаха, че повишаването на температурите и намаляването на атмосферното налягане ще доведат до сериозни и тежки пристъпи на мигрена, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на лекарите, температурата на въздуха, влажността и атмосферното налягане са една от най-честити причини, поради които хората страдат от главоболие. За седемгодишния период изследователите са разгледали здравето на 7 хиляди пациенти с мигрена и са обърнали внимания на концентрацията на замърсяващи вещества във въздуха (твърди частици, въглерод, азот и серен диоксид) и метеорологичните промени (температура, атмосферно налягане и влажност).

Резултатите са показали, че от всички фактори на околната среда горещото време е най-тясно свързано със симптомите на главоболието, увеличавайки вероятността от мигрена с 7,5% с всяко повишение не температурата с 5 градуса по Целзий. Ниското атмосферно налягане също съдейства за мигрената, но не бяха намерени никакви доказателства, че замърсяването на въздуха не оказва влияние върху риска от главоболие.
Източник: news24.bg