Световният бъбречен ден има за цел да пропагандира едно послание към обществото и има за тема хипертонията. Това каза специално за БГНЕС доц. Боряна Киперова, председател на Българското нефрологично дружество и началник на клиниката по нефрология към Александровска болница.

Бъбречните заболявания сами по себе си като инфекции, остават постоянни по своята честота в цивилизованите страни, в развитие страни както и у нас, каза доц. Киперова. Има тревожна тенденция в целия свят, свързана с днешния начин на живот и хранене – да се увеличава честотата на хипертонията от ранна възраст, затлъстяването и то лошото патологично затлъстяване и захарния диабет, които болести водят населението на развитие страни до сърдечно съдова недостатъчност, увреждат сърцето, каза доц. Киперова. Това е най-сериозният социален и медицински проблем – бъбречната недостатъчност.

Трябва да се намали солта, нормално да се храним. Лечението на болните с хипертония и диабет се контролира от кардиолози и ендокринолози. Частично се реимбурсира лечението от здравната каса. Лечението на бъбреците е подпомогнато от държавата и от касата – това е лечението на хората с бъбречна недостатъчност, каза още доц. Киперова.
Източник: news24.bg