В последните 2-3 години все по-отчетливо се забелязва тенденцията на увеличаване на случаите на стерилитет у мъжете. В около 40 – 50 % от двойките, които прибягват до методите на асистираната репродукция, причината за безплодието е у мъжа.

Факторите за това са много, като основните са свързани с условията на живот и вредното влияние на околната среда. Така например, ако се намирате в задръстване и постоите на светофара повече от минута, за вас мъже има риск от намаляване на оплодителните функции. Една от причините за стерилитета може да е именно вдишването на вредните емисии във въздуха, съдържащи тежки метали, които се отделят от автомобилите. Това коментира на пресконференция днес акушер-гинекологът от ин витро клиниката “Олимед” във Варна, доц. д-р Цветан Цветков. По думите му, докато преди 40 години, когато е започнал да се занимава с акушерство и гинекология, при една добра спермограма в 1 милилитър семенна течност са отчитани 60 млн. сперматозоида, то сега стандартът е спаднал до 20 млн. на милилитър.

Много мъже си мислят, че ако могат да осъществят безпроблемно един полов акт, това означава и че е невъзможно да имат репродуктивни проблеми. Истината за жалост е съвсем различна, коментира още доц. Цветков. Той допълни, че в подобни случаи трябва да се направят необходимите изследвания, като при мъжа това е спермограмата, но е нужно и да се потърси консултация с други специалисти. Нерядко проблемът може да се дължи на ендокринологично, генетично или пък имунологично заболяване. Информацията е на кореспондента на БГНЕС във Варна.
Източник: news24.bg