Много често сме свикнали да виним майките си за разочарованията в живота, но според д-р Елсън Хаас, автор на книгата Staying Healthy with Nutrition, поне що се отнася до наднорменото тегло, сме само отчасти прави: „Повечето възрастни, които имат проблем с килограмите, са го имали още от времето, когато са били деца. Гените определено играят важна роля за телосложението, но не бива да смятаме, че са само те“.

Според автора първият фактор „М“ несъмнено е майката, но не само заради гените, а и заради навиците за хранене, които ни предава: „Все пак да не забравяме, че тя е тази, която ни храни в най-ранната ни възраст, като определя и какво, и колко да ядем“.

Има обаче и второ „М“ – вътрешната ни мотивация.

„Глупаво е да търсим решение чрез „бързото“ хапче – наднорменото тегло има всъщност дълга предистория“, казва Хаас.

Ако си дадем сметка кои фактори в живота ни имат значение за натрупването на килограми, ще можем съответно да бъдем по-ефективни в борбата с тях: „Нищо няма да се получи за един ден – става дума за трайни навици, т.е. и тяхната промяна е дълъг, но напълно възможен процес“.

Напоследък все повече специалисти обръщат внимание и на трето „М“ – метаболизмът на тялото.

В употреба навлезе терминът базисен метаболитен индекс – БМИ (на английски Basal Metabolic Rate – BMR), т.е. нивото на калориите, от които организмът има нужда, така че да изпълнява нормално всички функции.

Известна е и формулата, по която можете да изчислите своя индекс:
– при застоял начин на живот – БМИ х 1,2
– при слабо активен – БМИ х 1,375
– при средна физическа активност – БМИ х 1,55
– при активност над средната – БМИ х 1,725
– при занимания с професионален спорт – БМИ х 1,9
Източник: actualno.com