Учените установиха какво действително виждат жените, когато гледат един мъж в очите – това е големината на зениците им.
Проучването, осъществено от университета в Единбург, показва, че жените са привличани от мъже с големи зеници, когато се приближат към този момент от месечния си цикъл, когато са най-плодовити.

Учените считат, че разширяването на зеницата показва, че мъжът е привлечен сексуално и готов за съвкупление, интересен сигнал за жените в този момент от техния цикъл. Големината на зениците не предизвиква никаква особена реакция при жените през останалата част от цикъла им.

По време на изследването, резултатите от което се публикувани във в. „Personality And Individual Differences“, на 10 жени били показани снимките на шестима мъже. За всеки мъж били създадени три версии на техните снимки – с големи, средни и малки зеници.

След това снимките били разбъркани и представени по двойки на жените. Записани били възрастта на участничките, използването или не на контрацептиви, датата на последните им месечни цикли, както и продължителността им.

Резултатите показват, че привличането, дължащо се на големите зеници, трае четири дни преди 13-ия ден от цикъла, когато се достига върха на плодовитостта.
Източник: news24.bg